BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rettegés a piacon: újra szakad a forint

Újra zuhan a forint, közel a történelmi mélyponthoz. A devizahitelesek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

A hazai deviza ismét megközelítette történelmi mélypontját a frankkal szemben, melyet alig két héttel ezelőtt állított fel. A frankot ismét 223 forintért kínálják a bankközi devizapiacon.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Forián szabó Gergely akkor úgy látta, hogy a 220-as szint feletti árfolyam egy fokozottan veszélyes zóna a lakosság hiteltörlesztési képességének szempontjából. „Eddig még nem tesztelt sávban vagyunk”.

Némi korrekció után ismét zuhanni kezdett a hazai fizetőeszköz az alpesi devizával szemben. A romló nemzetközi hangulatban, negatív hírekre különösen érzékeny a forint.

Németh Dávid a romló nemzetközi hangulatnak tulajdonítja a jelenlegi helyzetet, kiderült, hogy a bankok „kozmetikáztak a mérlegükön”. Ilyen hangulatban a frank erősödik.

Egyre több meghatározó szakértő, köztük Nobel-díjas közgazdászok emlegetik a dupla-aljú recessziót illetve azt, hogy hosszan elnyúló kilábalásra kell számítani, - mondta a Világgazdaság Online kérdésére  Németh Dávid , az ING vezető elemzője.

Kondrát Zsolt az MKB elemzője úgy vélte, hogy egy romló környezetben a frank ára 230 forint is lehet. „Az euróval szemben a 276-291-es sávból nem tért ki a forint, de nem kizárt, hogy tesztelni fogja a 291-es szintet és át is törheti rövidtávon.”

A hazai deviza gyengült ugyan, de a forint nem tört ki a sávból az euróval szemben, szögezte le Németh. A tőzsdéken oldalazás folyik, nem találják az irányt, hangulatkereskedés és puhatolózás folyik – fejtette ki az elemző.

Egy szigorú fiskális politika, költségvetés javítana a megítélésünkön, de nem mindegy, hogy milyen helyzetből kell „visszakapaszkodni”. Ha a költségvetés elfogadása előtt romlik a nemzetközi befektetői hangulat egy gyengébb szintről kell felállni.

Kondrát Zsolt kifejtette, a 2011-es költségvetésig bizonytalanság marad. A jövő évi költségvetés és az adósságpálya alakulása a legfontosabb a piac számára. Az IMF „pecsétje” hozzájárulna a hiteleséghez, hogy a piac higgyen a kormánynak. Egy romló nemzetközi hangulatban közgazdaságilag racionális lenne az IMF-védőhálója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.