BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zuhanhat a dollár

A dollár némileg gyengült hétfőn és az arany ára újabb rekordot ért el Ázsiában. A befektetők jelentős része a partvonalon várja az eseményeket.

Hétfőn a dollár 85,70 jenes szinten maradt, miután pénteken 85,57- 85,92 közötti tartományban mozgott. Ismét felmerült ugyanis, hogy a japán jegybank közbelép a jen túlzott erősödésének megakadályozásáért, ez pedig sok befektetőt elriasztott – jelenti a Reuters.

A piacok arra várnak, vajon a Federal Reserve tesz-e intézkedést a pénzkínálat növelésére? A fogyasztói hangulattal kapcsolatos, pénteken nyilvánosságra hozott gyenge adat tovább növelte az aggodalmakat a gazdaság élénkülésével kapcsolatban, és a piacokon a bizonytalanság az úr. A negatív hangulat miatt sok befektető a partvonalon maradt.

A Cashline szerint a novemberi szenátori választás nehéz helyzetbe hozhatja Obamáékat, amennyiben a demokraták a felső házban elvesztik többségüket, bár a gazdaságpolitikai irányokat tekintve most mind a két oldal igencsak megosztottnak tűnik. Ezért a politikai nyomás egyre inkább fokozódhat a Feden, látva az elmúlt hónapokban megjelenő, a gazdasági aktivitás enyhülésére utaló makro indikátorokat is.

És bár a Fed vélhetően nem hoz kamatdöntést keddi ülésén, a jegybank kommentárja komolyan befolyásolhatja a piacok mozgásának irányát. John Kyriakopoulos, a National Australia Bank elemzője elemzői kommentárjában arra emlékeztet, hogy ha a Fed további mennyiségi könnyítésre utaló megjegyzést tesz, akkor a dollár folytathatja a lejtmenetet.

Ugyanakkor az aranyat számos befektető biztos értékmegőrzőnek tartja, az ára tovább emelkedett hétfőn és unciánként 1283,25 dollárt ért el, miután pénteken újabb csúcsra, 1282,75 dollárra ugrott. Közben a kínai jegybank tanácsadója visszautasította a Peking devizapolitikáját illető amerikai bírálatot. Li Daokui szerint "Kína nem fogja a jüant pusztán külső nyomásra erősíteni." A kínai jegybankár arra reagált így, hogy Timothy Geithner pénzügyminiszter az előző héten arra kérte a gazdasági nagyhatalmakat, hogy vegyék rá Kínát a jüan erősítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.