BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2700 milliárdot von el Orbán - Elutasítja a burkolt államosítást a Stabilitás Pénztárszövetség

Burkolt államosítás a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése

Mély megdöbbenéssel fogadta a Stabilitás Pénztárszövetség Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentését, amely szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket, majd pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. A  magánnyugdíjpénztárak 100 százalékát tömörítő szakmai szervezet szerint a tervezett intézkedés végeredményét tekintve több mint 3 millió magánnyugdíjpénztári tag több, mint 2700 milliárdos vagyonának elvonását jelenti, amely ellen a pénztárak minden lehetséges fórumon fel kívánnak lépni.



Juhász Istvánné főtitkár kijelentette: álláspontja szerint a kormányfő által bejelentett, a pénztárakat érintő intézkedések az ötvenes éveket idéző, burkolt államosítást jelentenek. A főtitkár rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a kormányzat a gazdasági válság okozta problémákat a magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításainak rovására, rövid távú politikai érdekeknek alárendelve, az érintettek szempontjainak teljes mellőzésével, erőből kívánja rendezni.

A tőkefedezeti rendszer kialakításának ugyanis alapvető célja a nyugdíjrendszer biztonságos működésének, hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése volt. Ma már szinte mindenki tudja, hogy az állami nyugdíjrendszer néhány éven belül képtelen lesz ellátni a tőle várt feladatokat, ezért szükség van a magánnyugdíjpénztárakra.  A most bejelentett intézkedések nyomán a jelenlegi tagok számára a most egyéni számlán gyarapodó vagyonnal szemben viszont nem marad más, mint egy általános ígérvény, hogy amikor ők elérik az - egyre emelkedő - nyugdíjkorhatárt, a nem mellesleg egyre inkább csökkenő népességű és elöregedő társadalom akkori keresőképes rétegének befizetéseiből az állam számukra is biztosítani tudja majd a megfelelő színvonalú nyugdíjukat.

Juhász Istvánné  szerint ilyen értelemben a kormányzati intézkedések több, mint 3 millió magánnyugdíjpénztári tag több, mint 2700 milliárdos megtakarításának részbeni vagy teljes elvonását, és azt működtető  intézményrendszer teljes ellehetetlenülését vonja majd maga után. Hozzátette: veszélyes és elkapkodott reakciónak tartják egy több mint egy évtizede stabilan működő rendszer felborítását arra való hivatkozással, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos európai államháztartási statisztikák miatt hazánk hátrányban van azokkal az országokkal szemben, ahol nem tértek át a több pilléres nyugdíjrendszerre.

A Stabilitás Pénztárszövetség az European Federation for Retirement Provision (EFRP) tagjaként nemzetközi szinten is fel kíván lépni a kormányzat most bejelentett intézkedéseivel szemben. Az EFRP - amelynek 2004. óta a Stabilitás Pénztárszövetség is tagja - az európai országok pénztárszövetségeinek együttműködése révén jött létre, és tagszervezetei által jelenleg a legtöbb európai pénztárat fogja össze. Az Európai Nyugdíjcélú Megtakarításokat-kezelő Szervezetek Szövetsége az Európai Tanács egyik legjelentősebb tárgyalópartnere a privát szektor által kezelt nyugdíjcélú megtakarítások fejlesztése és szabályozása terén.

A Tesco is bírálja a kormány döntését 

A forint nem igazán regált a bejentésekre

A szakértők szerint a lakosságra terhelik majd a különadókat

Mind Németh Dávid, az ING elemzője, mind Vámosi-Nagy Szabolcs az Ernst & Young adószakértője úgy véli, a különadókat végül a lakosság fizeti majd meg. Vámosi-Nagy szerint ezek árképző tényezők, és az szja-csökkentés egy része ezen az ágon kerül vissza az államhoz. Németh Dávid szerint az adó mértéke „drasztikus” és „nem tőkebarát”, emiatt akár ki is vonulhatnak egyes vállalatok az országból. A Nomura szerint a kormány különadója növekedésellenes. Peter Attard Montalto, a cég elemzője szerint ez a gazdaságpolitika nem hiteles.


[enews_gallery id='434413']

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.