BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki a FED döntésére vár a tengerentúlon

Megpihentek az amerikai piacok a keddi kereskedésben, hiszen most már mindenki a jövő heti FED-ülést várja: az is, aki a további pénzpumpa kedvező hatására spekulál, az is, aki nem. A makroadatokban nincs sok változás az elmúlt két hónapban, szinte minden adat a tavaszi, nyári momentum lassulását tükrözi, igaz nem mutatnak összeomlást sem. Az ingatlanpiac szintén lefordult, a tegnapi adat újabb mélypont közeli állapotot tükröz – áll a Cashline külföldi összefoglalójában.

Az ázsiai tőzsdék ma reggel két hete nem látott negatív korrekciót mutattak be, amit nagyrészt a dollár erősödése, az ausztrál dollár gyengülése és így az árupiaci termékek áresése váltott ki. Az ausztrál infláció valamelyest lassult a harmadik negyedévben, 3,2 százalékról 2,8 százalékra, a piac azonban 2,9 százalékkal számolt. Ez a pici eltérés is elég volt ahhoz, hogy lehűtse egy kicsit a szereplők kamatemelési várakozásait, kvázi az ausztrál dollárban eddig kiépült vételi pozíciógarmad enyhe leépülését láthattuk a ma reggel: az ausztrál dollár közel 1,5 százalékot gyengült az amerikai dollárral szemben.

Mivel a dollár többi devizához viszonyított eddigi gyengülése együtt járt az ausztrál dollár erősödésével - népszerű stratégia volt a short dollár, long ausztrál deviza -, az amerikai dollár komoly erősödést mutatott ma reggelre például az euróval szemben is, egy hetes csúcsra ment a "zöldhasú". A dollárerősödés árupiaci esést hozott, ami a nyersanyagkapcsolt feltörekvő tőzsdéket megállította, igaz, pánikról egyelőre nem beszélhetünk.

Szerda reggel tette közzé gyorsjelentését a Deutsche Bank, amely az 1,5 milliárd eurós veszteség várakozáshoz képest "csak" 1,2 milliárdot hozott össze, amit a Deutsche Postbank átvételéből származó leírás okozott. A bank óvatos kilátást fogalmazott meg 2011-re.

Ugyanakkor akár elérheti az ingatlanalap-felszámolás szele a német tőzsdét, amennyiben tovább gyűrűzik a hullám és újabb tőkekivonás indul el: három alapnál jár le az a kétéves moratórium, ami a befektetési jegyek visszaváltására vonatkozik.

Ezután viszont az alapok végelszámolás alá kerülhetnek, amennyiben tömeges tőkekivonással szembesülnek, márpedig az ingatlanalapok az elmúlt két évben sem a kisbefektetők, sem az intézményiek szemében nem voltak népszerű megtakarítási formák.

ingatlanpiac szintén lefordult, a tegnapi adat újabb mélypont közeli állapotot tükröz – áll a Cashline külföldi összefoglalójában.Cashline-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.