BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankadó "betett" a pénzügyi stabilitásnak és a növekedésnek

A regionális versenyképességi előny elvesztése miatt a hazai bankrendszer hátrányos helyzetbe kerülhet a külföldi anyabanki finanszírozás és tőke elosztásakor – áll a Magyar Nemzeti Bank ma publikált, első három negyedévet átfogó pénzügyi stabilitási jelentésében. A tartósan erős svájci frank árfolyam, a bankadó és a kilakoltatási moratórium fenntartása kedvezőtlenül érinti a bankrendszer jövedelmezőségét és ezáltal csökkenti a hazai pénzügyi rendszer tőkevonzó képességét. Mindez annak kockázatát növeli, hogy a pénzügyi rendszer a gazdasági növekedést hitelkibocsátással a jövőben nem lesz képes megfelelően támogatni.

A tartósan erős svájci frank árfolyam jelentősen rontja a banki hitelportfoliók minőségét. A kilakoltatási moratórium tartós fennmaradása tovább növelheti a hitelezési veszteségeket: csökkenhet az adósok ösztönzője arra, hogy a fizetési kötelezettségeit teljesítse, illetve leértékelődhetnek a hitelek mögötti ingatlan fedezetek. A vállalati portfolió esetén a kereskedelmi ingatlanpiac hanyatlása növeli a portfolióromlásból származó veszteségeket - áll az MNB stabilitási jelentésében.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A piac különösen érzékeny a Magyarországgal és főleg annak költségvetésével kapcsolatos hírekre, ami tükröződik az eszközárak régiósnál számottevően magasabb volatilitásában. Az év június eleje óta az ország kockázati megítélése romlott, és jelentősen elszakadt a régiótól - állapítja meg a nemzeti bank tanulmánya. 

A piac kedvezőtlen eseményként ítélte meg a nemzetközi intézményekkel történő tárgyalások eredmény nélküli lezárását - suögezte le az MNB. Ősszel azonban számottevően enyhültek ezek a pénzpiaci feszültségek, miután a kormány elkötelezte magát az idei 3,8 százalékos, majd később a jövő évi 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél tartása mellett.

Még bonyolultabb a bankadó

A bankadó, valamint az emelkedő hitelezési veszteségek hatását a bankrendszer a hitelkamat- és a díjbevételek emelésével csak részben képes kompenzálni. A hazai bankok jövedelmezősége így nemzetközi összehasonlításban alacsony szintre esik. A különadó tartós fennmaradása növeli annak kockázatát, hogy a hazai bankrendszer jövedelmezőség tekintetében a régió sereghajtójává válik. A magyar bankrendszer így versenyhátrányba kerülhet a külföldi anyabanki források és tőke jövőbeni elosztásakor.

A költségvetési hiánycél 2010-2011-ben teljesülhet , a háztartások hitelképessége javul a személyi jövedelemadó és a foglalkoztatás bővülése miatt. A társasági adó csökkentése ösztönzi a vállalati beruházásokat és a hitelfelvételt – olvasható az MNB tanulmányában.

A különadók bevezetése viszont csökkenti az adózási rendszer kiszámíthatóságát, hosszabb távon kedvezőtlen beruházási környeztet teremt, és strukturális reformok nélkül rontja a költségvetés fenntarthatóságát.

Simor: a strukturális deficit jövőre 4,5 százalék lehet

A nyugdíjkasszákat érintő lépések szintén a költségvetés fenntarthatósága ellen hat, főként akkor, ha a költségvetés folyó finanszírozási problémáit átmenetileg az így keletkező bevételekkel tömik be – olvasható ki a tanulmányból.

A pénzügyi stabilitási jelentés kiemeli: a javuló konjunkturális feltételek miatt a következő években a hitelkereslet élénkülése várható. A jelenlegi szigorú hitelkínálati korlátok fennmaradása esetén azonban megnövekedhet annak kockázata, hogy a gazdaság szereplői nem jutnak elegendő finanszírozáshoz, azaz nem tudják kihasználni a növekedési lehetőségeket. A gazdaság fellendülésének és az azt támogató hitelezés beindulásának elengedhetetlen feltétele a hazai bankrendszer versenyképességének és erős tőkevonzó képességének megőrzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.