BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válságadók és az ír bajok húzták le a tőzsdét

Romló nemzetközi hangulat mellett jelentősen gyengültek a héten az árfolyamok a BÉT-en, a hét utolsó kereskedési napján ugyan volt egy kis korrekció, de a veszteségek ledolgozására nem volt elég, a vezető részvények többsége veszteséggel zárta a hetet.

A CIB értékelése szerint a héten az amerikai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak háttérbe szorultak, helyüket az európai félelmek váltották fel. Elsősorban az ír gazdasággal szembeni félelmek erősödtek, egyre többen vélik úgy, hogy az ország külső segítség nélkül nem lesz képes törleszteni adósságait.

    A magyar részvények árfolyamát az is rontotta, hogy a hét közepén kiderült: bár a válságadók 2013-ra kifutnak, a kormány ezt követően is számít az érintett szektorok többlet teherviselésére. A hírt az OTP és a Mol árfolyama sínylette meg leginkább.

A Mol gyorsjelentése szerdán lesz, az OTP-é pénteken. A Richter árfolyamára pozitív hatással lehet a CIB szerint, hogy az év végéig 30 ezer darab részvény vásárlására adott megbízást.

    A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom erősödött, az is csak 0,5 százalékkal, a többi blue chip gyengült, a hét vesztese az OTP volt, 8,72 százalékkal esett a hét végére, pénteken 5.294 forinton fejezte be a kereskedést.

    A Mol 19.800 forintot ért pénteken záráskor, ami 650 forinttal, 3,18 százalékkal kevesebb az előző pénteki árnál.

    A Magyar Telekom árfolyama 0,5 százalékkal 598 forintra nőtt.

    A Richter 3,95 százalékkal gyengült, 44.950 forinton zárta a hetet.

    Az Egis árfolyama 2,4 százalékkal 21.790 forintra csökkent.

    Nem volt jó hetük a kis és közepes részvényeknek sem, a BUMIX 66,84 ponttal, 3,17 százalékkal 2.042,18 pontra csökkent a múlt héten. A kisebb papírok közül a Synergon 5,22 százalékkal 563 forintra gyengült.

    A heti részvényforgalom több mint kétszerese volt az előző hetinek: 127 milliárdot közelítette a megelőző heti 61 milliárd forint után.

    Az összforgalom 59 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki. A Magyar Telekom 4,78 százalékkal, a Mol 18,86 százalékkal, a Richter pedig 12,99 százalékkal részesedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.