BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adóváltozások átrendezhetik a hazai befektetési piacot

A jövő évre benyújtott adócsomag-tervezet alapján számos olyan módosítással kell számolni, amelyek együttesen jelentősen befolyásolhatják a hazai befektetési piac jelenlegi szerkezetét – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A személyi jövedelemadó (szja) jövőre tervezett, 16 százalékra történő csökkentése miatt várhatóan növekedhet a háztartások megtakarításai, aminek egy része az egyéni befektetések növekedését szolgálhatja – véli Horváth.

2011-től módosul több befektetési eszközre vonatkozó adózási szabályozás 30 százalékról 20 százalékra mérséklődik az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, illetve a nyugdíj-előtakarékossági szálára befizetett összegek után járó adójóváírás mértéke.

A magán-nyugdíjpénztárak körüli bizonytalanságok miatt azonban a csökkenő kedvezmény ellenére is ezeknek a megtakarítási formáknak a felfutására számítanak, hiszen bizonytalan gazdasági környezetben felértékelődnek a hosszú távon biztos befektetési lehetőségek – mondta el a szakember.

A magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő változások miatt várhatóan jövőre nem gyarapszik a pénztárak által kezelt vagyon mértéke. Ez egyrészt közvetlenül is hatással lesz a hazai részvénypiac teljesítményét, mivel kiesik az általuk befektetett vagyon egy része, ami már önmagában is rontja a hazai részvénypiac teljesítményét.

Másrészt, mivel tipikusan az intézményi befektetők azok, akik a kockázatosabb, ugyanakkor hosszabb távon magasabb hozammal kecsegtető, újonnan bevezetett cégekbe fektetni tudnak, ezért az intézményi befektetések csökkenése elsősorban ezeknek a cégeknek a pozícióit gyengítheti – mondta el Horváth.

Bár már idén július 1-jétől életbe lépett, de hatását várhatóan igazán 2011-től fogja éreztetni az a törvénymódosítás, miszerint az egyenes ági rokonok illetékmentesen örökölhetnek. Befektetési szempontból ez azért fontos, mert korábban a befektetési alapokat öröklés esetén 15-40 százalék közötti örökösödési adó terhelte. A módosítást követően az egyenes ági leszármazottak számára nem kell a továbbiakban az örökösödési adóval számolni, ami még vonzóbbá teheti a befektetési alapokat.

Mindezen változásokat egybevéve az látható, hogy 2011-ben várhatóan csökkeni fog a hazai tőzsde teljesítménye, miközben növekedhet a háztartások megtakarításainak mértéke és jelentősége. A változó jogszabályi környezet hatására fokozódó bizonytalanság miatt pedig kiemelt szerephez juthatnak a hosszú távon biztos, szja és kamatadó előnyöket hordozó megtakarítási lehetőségek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.