BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Banki robotok - Óriási jelzáloghitel botrány az Egyesült Államokban

Az elmúlt hónapokban az amerikai bankok egymás után nyújtják be a bedőlő jelzáloghitelek következtében a pénzintézetek tulajdonába kerülő ingatlanokkal kapcsolatos iratokat. Felmerült ugyanis, akár több százmilliárd dollárt is kitehetnek azok a jelzáloghitelek, amelyeknek felszámolásáról szabálytalanul döntöttek a bankok.

"Robo-signer" – ez az új szó ma már az amerikai közbeszéd része. Azokat a banki alkalmazottakat nevezik így, akiket a pénzintézetek azért vettek fel, hogy elvégezzék a bedőlő jelzáloghitelek kapcsán keletkező rengeteg munkát. Az elnevezés arra utal, hogy a hatalmas mennyiségű dokumentációt sokszor alapos olvasás nélkül, automatikusan hagyták jóvá a dolgozók, akik ráadásul nem is feltétlenül rendelkeztek a szükséges végzettséggel.

Az idei évben akár 1 millió ingatlanra felvett jelzáloghitel dőlhet be, amelynek összértéke elérheti az ezer milliárd dollárt. A TIME magazin szerint a most folyó, szövetségi nyomozás hivatott kideríteni, hány esetben jártak el szabálytalanul az ingatlanok elbirtoklásáról döntő banki alkalmazottak. Egyes elemzők szerint az összeg több tízmilliárd dollár, míg mások nem zárják ki, hogy százmilliárdokról lehet szó. A helyzetet jól illusztrálja, hogy a GMAC egyik alkalmazottja a nyomozás során azt vallotta, hogy havi 10 ezer jelzálog ügyletet zárt le, ez napi 500 iratot jelent, amit értő olvasással képtelenség megvalósítani.

A bankok számtalan súlyos kérdéssel néznek szembe: egyrészt már a "robo-signing" gyakorlata is törvénytelen. Másrészt az eddig vizsgálat megmutatta, hogy a cégek nem feltétlenül tudják igazolni, hogy daraboltál fel és adták tovább a jelzáloghitelekkel a birtokukba jutó vagyont. A lap leszögezi: akárhogyan is végződik a nyomozás, biztos, hogy szem a személyi-, sem a jelzáloghitelpiacon nem várható tartós fellendülés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.