BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kipukkadt az ingatlanlufi Hong Kongban

Vegyesen reagáltak a nemzetközi piacok az ír mentőcsomag bejelentésére. A legtöbb ország - így hazánk piacai is - kedvezően reagáltak a bejelentésre. Hong Kongban azonban - a negatív lakásértékesítési adatoknak köszönhetően - nagyot estek a papír árfolyamok.

Írország hivatalosan is bejelentette, hogy igénybe veszi az EU és az IMF segítségét bankrendszere stabilitásához. A mentőcsomag keretösszege 40-90 milliárd euróra becsülhető, melynek feltételrendszerét várhatóan ezen a héten hozzák nyilvánosságra, de annyi már tudható, hogy a dublini kormány nem akarja felemelni a vállalati nyereségadókulcsot a 12,5 százalékos szintről.

A kormány elsősorban a bankok megsegítésére hívná le a nemzetközi hitelcsomagot, hiszen az ír bankok vesztesége 22-37 milliárd euróra tehető. A szakmai előrejelzések szerint ugyanakkor a szükséges tőkeinjekció a 100 milliárd eurót is elérheti.

Erőteljes esés bontakozott ki Hong Kongban az ingatlanpiaci részvények terén - átlagosan 3,8 százalékot estek. Az ingatlanpiaci intézkedések hatására - megnövelt illetékek és letétek - a használt lakásértékesítések száma 83 százalékra esett vissza az elmúlt heti értékhez képest. Emellett a kínai monetáris szigorítás is csökkenést indukált a régióban, amelynek oka az infláció elleni küzdelem.

Ezzel ellentétes hatása volt az ír mentőcsomag bejelentésének, amely általános emelkedést hozott az ázsiai tőzsdéken - kivéve Kínát és Hong Kongot. Ugyanakkor a kereskedés óvatos volt, az Indiai börzén az elmúlt négy napból háromszor a külföldi intézményi befektetők nettó eladóként jelentek meg a piacon, amire több hónapja nem volt példa.

Az Egyesült Államokban csonka hét lesz a csütörtöki hálaadási ünnep miatt, amely miatt előreláthatóan pénteken (black Friday) is alacsony lesz a likviditás a piacokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.