BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi várható a tőzsdéken a jövő héten?

A múlt heti fellendülésre építve a jövő hét is nagyjából jól telhet a nyugat-európai értéktőzsdéken, hacsak nem keltelenek megint bizonytalanságot az euróövezeti államadósság-problémák. A múlt heti tőzsdei előretörés profitkivétel lehetőségére is int.

Az amerikai jegybankrendszer (Fed) múlt szerdai intézkedése - jövő június végéig 600 milliárd dollár új pénzt pumpál a pénzügyi rendszerbe, és korábbi kintlevőségei törlesztéséből is visszaforgat 250-300 milliárd dollárt a piacra - jó hangulatot keltett, táplálta az eddiginél gyorsabb gazdasági föllendülés reményét az Egyesült Államokban.

Az intézkedés megint gyengítette a dollárt, ami jó hír az amerikai exportőröknek, ám nem jó az európaiaknak. A hét végén azonban megfékezték a fő devizapiaci irányzatokat a legfrissebb hírek arról, milyen nehezen birkózik az ír kormány az ország jövő évi, keményen megszorító költségvetésének tervezésével. Az ír állampapír hozamfelára rekordra nőtt a német Bundhoz képest.

Az ír hírek megviselték a spanyol, a portugál, a görög kötvénypiacot is, így az euró aláhanyatlott a csütörtökön elért új, kilenc és félhavi csúcsáról, és a részvénypiacok is lassítottak. A dollárt az amerikai munkahelyek októberi szaporodásáról megjelent adatok is támogatták, az euró kissé gyengült. Közben Angela Merkel német kancellár értésre adta: a Húszak (G20) következő csúcstalálkozóján nem fogja szó nélkül hagyni a Fed pénzügypolitikáját, amely egyértelműen rontja a dollár árfolyamát. Így a jövő hét még enyhe fellendülés jegyében telhet a legtöbb elemző szerint, de sok a figyelmeztetés a lehetséges buktatókra is.
A jövő hét nem bővelkedik iránymutató adatokban a tengerentúl. Az Egyesült Államokban szerdán jelenik meg az új munkanélkülisegély-kérelmek heti statisztikája és az amerikai külkereskedelem szeptemberi alakulásának adatsora.

Európában a fontosabb adatok között lesz hétfőn a német ipari termelés és a külkereskedelem szeptemberi statisztikája, kedden a német feldolgozóipar szeptemberi teljesítménye és az októberi infláció végleges adata szintén Németországból, szerdán az Ifo gazdaságkutató intézet euróövezeti gazdasági hangulatmutatója a mostani negyedévre. Csütörtökön az EU gazdasági és pénzügyminiszterei tárgyalnak. Pénteken megjelenik a harmadik negyedévi EU-beli, euróövezeti, német, francia, olasz, görög, portugál, cseh, szlovák és román GDP előzetes adata.

Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn teszi közzé az államháztartás októberi előzetes adatait. A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közli az adatokat a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmáról, kedden következnek a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalom előzetes számai, csütörtökön az októberi infláció, pénteken a harmadik negyedévi GDP előzetes adata.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.