BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Súlyos büntetésre számíthatnak a bankok

Az amerikai bankok pénzbírsággal vagy bűnvádi eljárással szembesülhetnek, ha súlyos szabálytalanságokra derül fény azokban a jelzáloggal terhelt ingatlanok elbirtoklására vonatkozó dokumentumokban, amelyek alapján sok százezer lakástulajdonost lakoltattak ki.

Mindezt az illetékes amerikai szabályozó hatóságok jelezték. A Federal Reserve és más bankfelügyeleti szervek egyben azt is tanácsolták a hitelezőknek, hogy tartsanak fent elégséges tőkét a dokumentációs problémákkal kapcsolatban felmerült veszteségek fedezetére, ideértve azokat a késedelmeket is, amelyek az ilyen ingatlanok értékesítése során merültek fel – jelenti a Reuters.

Az idei évben akár 1 millió ingatlanra felvett jelzáloghitel dőlhet be, amelynek összértéke elérheti az ezer milliárd dollárt. A TIME magazin szerint a most folyó, szövetségi nyomozás hivatott kideríteni, hány esetben jártak el szabálytalanul az ingatlanok elbirtoklásáról döntő banki alkalmazottak. Egyes elemzők szerint az összeg több tízmilliárd dollár, míg mások nem zárják ki, hogy százmilliárdokról lehet szó.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy a GMAC egyik alkalmazottja a nyomozás során azt vallotta, hogy havi 10 ezer jelzálog ügyletet zárt le, ez napi 500 iratot jelent, amit értő olvasással képtelenség megvalósítani.

Az amerikai hatóságok azzal vádolják a bankokat, hogy olyan személyeket vettek igénybe, akik "automatikusan írtak alá" naponta akár több száz elbirtoklásra vonatkozó dokumentumot, anélkül, hogy megfelelően megvizsgálták volna azokat jogi szempontból. A jelentősebb hitelező bankok elismerték, hogy valóban hanyagul végezték a papírmunkát, de időközben intézkedtek az eljárás megszigorítására és azóta a kilakoltatások jogszerűek voltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.