BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk

Tovább csökkent a háztartások által októberben felvett hitelek értéke. A Magyar Nemzeti Bank által kedden közzé tett beszámoló szerint az októberi adatnál csak januárban mértek alacsonyabb szintet.

A háztartások által októberben felvett forint lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértékei csökkentek. Azonban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel a háztartások, mint amennyit törlesztettek.

A deviza jelzáloghitelek részaránya októberben az újonnan folyósított hiteleken belül 1-2 százalékra csökkent, és devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek a háztartások.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint októberben a háztartások hitelállománya 28,5 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 16,6 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig a tranzakciókból eredően 45,1 milliárd forinttal csökkent. Októberben a felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású hitelek átlagos hitelköltség mutatói alig változtak.

A betétállomány 64,6 milliárd forinttal növekedett. Forintbetéteknél 29,5 milliárd forint, míg a devizabetéteknél 35,0 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor. A háztartások forint- és devizabetéteinek átlagos kamatlábai kis mértékben csökkentek az előző hónaphoz képest. Az új szerződések értékében a forintbetétek esetén jelentős csökkenés, míg az euróbetétek esetében kismértékű növekedés volt tapasztalható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.