BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Újabb szög a koporsóban" - Lejtőn az euró

Az euró a tizenhat leggyakrabban forgó valuta közül tizennéggyel szemben veszített értékéből, miután a befektetők egyre növekvő aggodalommal figyelik az ír adósságválság eszkalálódását.

A Bloomberg tudósítása szerint az euró egyöntetűen gyengült ma reggel a New York-i kereskedésben, szintén lefelé mozdult az európai indexeket tömörítő Stoxx Europe, valamint a Wall Street számára irányadó S&P 500 is. A befektetők már tegnap aggodalommal reagáltak az ír helyzetre, ezt mutatta, hogy az ország államkötvényeinek hozama az euró bevezetése óta nem látott magasságba szöktek.

A helyzetet tovább fokozta, hogy Christine Lagarde francia pénzügyminiszter tegnap közölte: a befektetőknek osztozniuk kell az államadósságválsággal küzdő országok tartozásainak átstrukturálásában. "Lagarde megjegyzéseiben átstrukturálás szerepelt, ez pedig újabb szög a koporsóban" – kommentálta a hírt Steven Major, az HSBC globális kötvénypiaci vezetőelemzője. A szakértő szerint ugyanis még mindig sok olyan befektető akad, aki nem látta be, hogy szükség lenne az adósságok átütemezésére.

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön kijelentette, az EU készen áll arra, hogy támogatást nyújtson Írországnak szükség esetén, miután az ír kötvényhozamok rekord magasságba szöktek az államadósság miatti félelmek hatására.

"Fontos tudni, hogy jelenleg rendelkezünk minden szükséges eszközzel, hogy támogassuk Írországot, ha ez szükséges" - közölte Barroso újságírókkal, amikor arról kérdezték, vajon az EU kész lenne-e egy a Görögországéhoz hasonló mentőcsomagot készíteni Írország számára.

Az ír kötvények hozama az euró bevezetése óta nem látott mértékben szökött fel egyetlen nap alatt, miután a piaci hangulat rendkívül feszültté vált az ír államadósság mértéke miatt.

2010-ben az ír költségvetési hiány a GDP 12 százalékát teszi ki, Dublin tervei szerint 2014-re az EU által meghatározott 3 százalékos határ alá csökken a deficit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.