BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esésben az ázsiai indexek: nagyon csúszott a Samsung

Eséssel indultak a vezető ázsiai indexek, amelyet elsősorban a Samsung vártnál egyngébb negyedéves jelentése befolyásolt. Az ázsiai kötvények csődkockázata is csúcsokat döntögetett, míg Európában továbbra is a magyar kormánylépések borzolják a kedélyeket.

Többnyire estek az ázsiai indexek a reggeli kereskedésben, amelyre számottevő hatással volt a Samsung Electronics vártnál gyengébb negyedik negyedéves gyorsjelentése, ami az európai kereslet visszaesését vetítheti előre szórakoztató elektronika területén (főleg a sík képcsöves televíziók és memória modulok voltak érintettek).

A Samsung árbevételének 90 százaléka származik exportból, amiből az európai export 30 százalékot tesz ki. Mindazonáltal a piaci szereplők növekvő profittal számolnak 2011-ben a világ legnagyobb TV, memória modul és likvid-kristály-képernyő gyártójánál, főleg az okostelefonok és az internettel összekötött televíziók feltehetően nagyobb volumenű értékesítésének köszönhetően.

Az ázsiai kötvények csődkockázata 1 havi csúcsra tört, miközben Európa periférikus államainak kockázati felára szintén emelkedőben van.

Kedvező munkaerőpiaci adatokat várnak az amerikai befektetők a mai napon megjelenő jelentésben. Az adat a szerdai magánszektorbeli foglalkoztatottsági adat tükrében lehet érdekes (szerdán kijövő számok alapján decemberben rekord mértékben nőtt a magánszektorbeli foglalkoztatottak száma).

Orbán Viktor csütörtökön megerősítette, hogy a költségvetési deficit 3,8 százalék alatt marad 2010-ben (a korábbi tervek 3,9 százalékról szóltak), ugyanakkor nem mondott többet a részletekkel kapcsolatban. (A végső számokat 2011 februárjában vagy márciusában publikálják.) A
miniszterelnök hozzátette, hogy Magyarország új alkotmánya a jövőben biztosítja a limit betartását a költségvetési deficit és a bruttó államadósság tekintetében.

Európai Uniós források szerint az EU eljárást indíthat Magyarországgal szemben a telekommunikációs szektorra kivetett extra adók miatt, mivel azok sértik az európai jogszabályokat. Véleményünk szerint a kormány kitart a korábbi tervei mellett még abban az esetben is, ha eljárás indul országunk ellen (hosszú évekre lehet szükség a tényleges döntések meghozatalához).

Az állam ugyanakkor szigoríthatja a telekommunikációs vállalatok szabályozását, válaszul az eltörölni tervezett extra adókra, amely a Magyar Telekom pénzáramlását másféle perspektívából nyirbálhatja meg. Összességében nem várunk jelentős változást a közeljövőben a kialakult helyzettel kapcsolatban, de még így is vonzóak lehetnek az MTelekom részvények, mert a legolcsóbb telekommunikációs papírnak számítanak a közép-kelet-európai régióban EV/EBITDA, P/E és P/CF alapon.

Továbbá a Deutsche Telekom nyilvános ajánlattételével kapcsolatos spekulációk is felerősödhetnek (jelenleg 60 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik a német vállalat). A részvényenkénti könyv szerinti érték 516 forint, míg a forgalommal súlyozott átlag 680 forint körül alakul, amely az ajánlati ár alsó határa. Amennyiben létrejön a felvásárlás, 20 százalékos emelkedés következhet be. Mindez természetesen attól függ, hogy a külföldi nagy intézményi szereplők mennyire tartják lehetségesnek ezt a forgatókönyvet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.