BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így alakulhat az arany árfolyama márciusban

Februárban a londoni nemesfémtőzsde fizikai kereskedésében csaknem 6 százalékkal növekedett az arany ára. Mire számíthatunk a most következő hónapban a sárga nemesfém piacán? Az elmúlt 36 év márciusi adatsorai választ adhatnak erre a kérdésre – írja elemzésében a aranypiac.hu.

A londoni fizikai kereskedés délutáni záróárait alapul véve a február 5,97 százalékos pluszt eredményezett az arany árfolyamában. Ezzel az elmúlt évek trendjét követte a jegyzés, amely szerint az év második hónapja rendre pozitív mérleggel zárult (2007: 0,61 százalék, 2008: 6,20 százalék, 2009: 3,68 százalék, 2010: 2,00 százalék).

Abból kiindulva, hogy ez nem a puszta véletlen műve, hanem az árfolyam alakulása mögött a még mindig jelentős fogyasztónak számító ékszeripar eredményez alapvetően ciklikus kínálati és keresleti mintákat, érdemes lehet az elmúlt évtizedek rendelkezésre álló empirikus adatsorait a most következő március tekintetében is górcső alá vonni. A múltbéli statisztikák segítségével következtetések vonhatóak le arra vonatkozólag, hogy mire számíthatunk az árfolyam jövőbeni alakulását illetően.
 
A március a több évtizedes aranyár-statisztikák szerint az év leggyengébben teljesítő hónapja. Az 1975-től vizsgált márciusi árfolyamváltozások matematikai átlagban 0,62 százalékos összesített mínuszt mutatnak. Az elmúlt 36 évben a hónap első és utolsó kereskedési napját egymással összevetve 22-szer csökkent, míg 14-szer emelkedett Londonban az árfolyam. A közelebbi múltat reprezentáló elmúlt tíz évben, amelyet az aranyár általános emelkedése jellemzett, hét évben is a trend ellenében volt kénytelen csökkeni az árfolyam.
 
1975 óta eddig mindössze kétszer – 1984-ben és 2008-ban – érte el éves csúcsát egy márciusi hónapban az arany. Éves mélypontjára pedig szintén kétszer – 1980-ban és 1993-ban – süllyedt a nemesfém jegyzése egy március folyamán.
 
Legjobb márciusát 1985-ben élte meg az arany kurzusa. A hónap első és utolsó kereskedési napja között 14,62 százalékot hízott egy uncia színarany ára Londonban. A leggyengébb márciust ellenben 1980-ban láthattuk, amikor egy hónapon belül csaknem 22 százalékot csökkent a jegyzés. 1975 óta ez volt az arany leggyászosabb hónapja is egyben.
 
Az 1980. márciusi nagy beszakadás annak idején közvetlenül a parabolikus felfutású 1979-80-as aranylázat követően következett be, amikor egy év alatt csaknem megnégyszereződött az aranyár, majd hirtelen visszazuhant a normalitásba. Ezt a korszakot a fejlett nyugati gazdaságok magas inflációval terhelt stagflációja jellemezte alacsony produktivitás és magas munkanélküliségi ráta mellett. A pénzügyi világ akkori elbizonytalanodottsága a sorozatos olajválságokban, az USA államadósságának drasztikus növekedésében és a pénzmennyiség masszív bővülésében gyökeredzett, ami elől a befektetők a nemesfémekben kerestek menedéket.

A negatív gazdasági környezetet egyidejűleg súlyos politikai feszültségek is tetézték. 1979. november 4-én Iránban Khomeini ajatollah hívei megrohamozták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és túszul ejtettek 63 amerikai állampolgárt. Nem sokkal később, 1979. december 24-én, pedig a Szovjetunió bevonult Afganisztánba. Ebben az időszakban kritikus sebességre váltott aranyláz. Az 1979-es évet 512 dolláron zárta egy uncia arany. Három héttel később, 1980. január 21-én pedig már 850 dollárba került. Ezt követően fokozatosan esésnek indultak a jegyzések, mígnem a március kiábrándító veszteségekkel zárul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.