BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatmanipulációval vádolják az óriásbankot

Az UBS svájci bankóriás közölte: az amerikai szabályozó hatóságok vizsgálatot folytatnak ellene, mert állítólag manipulálta a Libort, azt a kamatot, amelyet a bankok fizetnek egymásnak.

Az UBS közölte: idézéseket kapott az amerikai tőzsdefelügyelettől (SEC), az illetékes kongresszusi bizottságtól és a washingtoni igazságügyi minisztériumtól. Az idézések a Brit Bankszövetséghez eljuttatott dokumentumokra hivatkoznak, amely szervezet megállapítja a Libort (London Interbank Offered Rate) kamatlábat.

A szervezet hangsúlyozta: mindent elkövet az irányadó kamat hitelességének megőrzése érdekében, az UBS jelenleg belső vizsgálatot folytat az ügyben.

Az AFP-nek nyilatkozó, névtelenséget kérő szenior bankárok szerint egyébként úgy vélték: viszonylag könnyű a pénzintézeteknek megfelelő banki kamatokat fixálni, mivel ezen a területen többnyire viszonylag kezdő munkaerők dolgoznak. A 2008-as válság idején már felmerült, hogy a bankok egy része manipulálta a kamatokat azért, hogy kedvezőbb finanszírozási lehetőségeket biztosítson a maga számára. Eddig azonban még egy esetben sem bizonyosodott be ilyen jellegű visszaélés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.