BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét Európa miatt retteghetnek a frankhitelesek

A svájci frank árfolyamát az európai adósságválság hajtja fel, ugyanis az euró gyengül a bankközi devizapiacon, amíg a menedékdeviza szerepét betöltő frank erősödik.

Az euró gyengülésnek indult a bankközi devizapiacon, miután felerősödtek a várakozások, hogy Görögország adósságának átütemezésére kerülhet sor. Az aggodalmat erősíti, hogy Finnországban az euró szkeptikus párt jól szerepelt a választásokon, amely meggátolhatja Portugália hitelhez jutását.

Finnország az egyedüli euróövezti tagállam, ahol a parlament hozzájárulása kell ahhoz, hogy Portugália nemzetközi hitelcsomagot kapjon az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus (EFSF) keretében. Közben ír bankokat minősített le a Moody’s hitelminősítő, amely szintén nem kedvezett a negatív hangulatnak.

Az euró 1,282-es szintig gyengült a svájci frankkal szemben a reggeli 1,29-ről, és 1,423-ig az amerikai dollárral szemben az 1,443-ról. A mólt hét elején még 1,315-ös árfolyamon jegyezték az alpesi fizetőeszközt és 1,45 eurón a dollárt.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró annak ellenére esik, hogy Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja elmondta, hogy további kamatemelések várhatóak a jegybanktól.

A forint ma viszonylag stabil maradt az euróval szemben, 266,6 és 267,6-os tartományban mozog, pillanatnyilag 267 forintba került a közös európai deviza.

A svájci frank azonban napon belül is drágult, 207,5 forintról 208,33-ig. Ezzel még távolabb került a múlt hét elején mért 200 körüli árfolyamtól.

A forint egy hét alatt mérsékelten gyengült, 265 körüli szintről 267-ig, azonban az euró gyengülése, és az euróövezeti gyenge tagállamok adósságválságának mélyülése miatt a menedékdevizának tekintett svájci frank erősödni tudott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.