BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíj-előtakarékosság - Előtérben a magánkasszák szétverése után

Jelentős tömegű, több mint 700 milliárd forintnyi vagyon halmozódott fel eddig a nyugdíj-előtakarékossági és a tartós befektetési számlákon, ez a már csak romjaiban létező második pillér vagyona majdnem negyedének felel meg – derül ki a pénzügyi szolgáltatók lapunkhoz eljuttatott adataiból.

A nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) száma mára 130 ezer fölé nőtt, a rajtuk megtakarított összeg pedig 350 milliárd forint körül alakul. Már sokan éltek a 2010 óta elérhető tartós befektetési számla (tbsz) lehetőségével is. Nem egészen két év alatt mintegy százezer tartós betéti számlát nyitottak, és azokon majdnem 400 milliárd forintot helyeztek el. A magán-nyugdíjpénztári vagyon túlnyomó többségének állami kézbe kerülésével a nyugdíjrendszer demográfiai változások miatti kockázatai és költségei csaknem teljes egészében az államot terhelik majd: ezért azok körében, akik tudnak és akarnak nyugdíjaskorukra takarékoskodni, felértékelődik a két említett lehetőség.

Ezért a pénzügyi szolgáltatók szakemberei szerint felgyorsulhat a lakossági megtakarítások nyugdíj-előtakarékossági számlákra és tartós befektetési számlákra történő áramlása. Bár egyes piaci szereplők szerint a kamatadó 20-ról 16 százalékra történő mérséklése viszont rontotta a tartós befektetési számlák relatív előnyét, ugyanakkor a személyi jövedelemadó változása pozitív hatást gyakorolhat a megtakarítások alakulására. Emellett a szolgáltatóknál úgy gondolják, hogy a tartós befektetési számlák számának jelentősebb növekedése ismét az év második felére, különösen az utolsó hónapokra tehető majd.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.