BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száguld a forint - Olcsóbb lett a svájci frank

Az eurót 266 forint alatt jegyzik kedd délután, amelyet a jegybanki alapkamat, és a kormány költségvetési tervének megismert részletei is támogathattak, a mérsékelten javuló nemzetközi befektetői hangulat mellett.

A reggeli 268 forint feletti árfolyamról napközben folyamatosan erősödni tudott a hazai deviza az euróval szemben, és délután már 266 forint alatt jegyzik a közös európai fizetőeszközt.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint 0,8 százalékot erősödött az euróval szemben, a lengyel zloty 0,5 százalékot javított pozícióján az euró ellenében.

A svájci frank is olcsóbb lett: a reggeli 210 forintos árfolyamról 207 forint alá került az alpesi deviza jegyzése, és pillanatnyilag 206,6 forintot kell adni a frankért.

A forint árfolyamát alapvetően támogathatja, hogy a konvergencia programban a kormány kifejti a Száll Kálmán-terv egyes részleteit, és látható, hogy elkötelezettek a teljes csomag végrehajtását illetően, valamint készek további intézkedéseket tenni, ha nem elegendő a terv a költségvetési célok eléréshez a következő években.

További érv a forint ereje mellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) irányadó rátája 6 százalékon áll, és nem várható, hogy a közeli jövőben lefelé módosítsa a kamatot a Monetáris Tanács. A lengyel alapkamat 4 százalékon áll, a cseh 0,75 százalék, így Magyarország 6 százalékos kamata vonzó lehet a befektetők számára.

A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is meghatározó, a hazai deviza gyorsan kiheverte a Standard & Poor’s hitelminősítő tegnapi lépését. Az S&P negatív kilátással látta el az Egyesült Államok adósságának besorolását, amely tovább rontotta az egyébként is borongós nemzetközi hangulatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.