BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 200 ezren késnek

Gyakran sikertelenül próbálkoznak a hitelek átütemezésével a bankok.

A pénzügyi felügyelet a hozzá érkező panaszok alapján helyteleníti, hogy a bankok az adós lejárt tartozásáról gyakran nem értesítik a kezest vagy az adóstársat. Ezért ők általában csak a szerződés felmondásáról szereznek tudomást, amikor már többnyire tehetetlenek az ügyben.

A pénzügyi hatóság szerint a kötelezettek felszólításával megakadályozható lenne a szerződés felmondása. A felügyeletnek az előző év második feléről szóló fogyasztóvédelmi jelentéséből az is kiderül, hogy december végén a kereskedelmi bankok 1,676 millió olyan lakossági hitelt tartottak nyilván, amelynek törlesztésével legalább 30 napja tartoznak, közülük 191 595 volt a jelzálog-fedezetűek száma. Ha az utóbbi adathoz a takarékszövetkezeteknél lévő késedelmes jelzáloghiteleket is hozzászámoljuk, akár 200 ezer felett is lehet a hitelük felmondásával fenyegetett lakossági jelzáloghitelesek száma.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.