BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejött a költségcsökkentés az OTP-nek: várakozáson felüli profit

Stabil, pozitív, jónak tekinthető eredményt produkált az OTP csoport 2011 első negyedévében – jelentette ki a gyorsjelentés megjelenése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Az OTP csoport 37 milliárd forintos adózott eredményt produkált 2011 első három hónapjában, amely 12 százalékkal elmarad a bázistól. Az elemzők ugyanakkor ennél valamivel alacsonyabb, 34 milliárdos számviteli eredményre számítottak. A korrigált – a bankadó hatásától is megtisztított – konszolidált adózott eredmény 44 milliárd forintot ért el, amely a bázisidőszakit 4, az egy negyedévvel korábbit pedig 38 százalékkal haladta meg.

A vezérigazgató-helyettes rámutatott: az első negyedévben a külföldi csoporttagok hozzájárulása jelentősen nőtt az adózott, csoportszintű eredményhez. A számviteli adózott eredményből a külföldi érdekeltségek az első három hónapban 30 százalékkal részesedtek, szemben a 2010 negyedik negyedévi 12 százalékkal. A konszolidált bevételeknek pedig a külföldi leányok már a 45 százalékát adták.
Ami a portfólió minőségének alakulását illeti, Bencsik László közlése szerint annak romlása az első negyedévben nem lassult: a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya a megelőző negyedévi 13,7-ről 15 százalékra emelkedett.

Ami a makrogazdasági környezet várható alakulását illeti: az OTP csoport várakozásai szerint 2011 egészében és 2012-ben is 3 százalék környékén alakulhat a GDP-növekedés üteme, amelynek motorja minden bizonnyal a jó export-teljesítmény lesz. Emellett a költségvetési célkitűzések reálisnak, tarthatónak tűnnek.

A várakozásoknál jobb negyedéves gyorsjelentést tett közzé az OTP. A nettó eredmény és a nettó kamatbevétel is meghaladta az elemzői konszenzust - ezt már az Equilor írja az OTP eredményéről. Ennek hátterében főként az alacsonyabb működési költségek állnak, amelyek az elemzők szerint a következő negyedévekben már nem tudnak pozitív hatást kifejteni.

A körülbelül 12 százalékos csökkenést a nettó eredményben éves alapon a 7,4 milliárd forintos bankadó okozta, amit a kormány még a tavalyi évben vetett ki a hazai pénzintézetekre. A nettó kamatmarzs 6,33 százalékra szélesedett részben a szélesebb kamatkörnyezetnek, részben pedig a külföldi leányok (például orosz egység) javuló teljesítményének köszönhetően, bár továbbra is látjuk a jeleit annak, hogy a magasabb kockázati költségek szétterülnek a teljes ügyfélállományon.

A céltartalékolás szintje alacsonyabb volt a piaci várakozásoknál, ami az erősödő forintnak is tulajdonítható, bár egyes leányoknál továbbra is dagadó mértékről adott számot az OTP.

A gyorsjelentés negatív része a 90 napon túli késedelmes hitelek arányának növekedése (15 százalékra az előző év végi 10,7 százalékról), ami a romló magyar hitelportfólióval magyarázható (az OTP Banknak magasabb céltartalékokat, kockázati költségeket kellett képeznie a hazai alaptevékenységében egy 10 milliárd forintos hitel kapcsán).

Az OTP csoporton belül a Magyarországon lévő központi egység hozzájárulása továbbra is domináns, ugyanakkor az utóbbi hónapokban javuló tendenciát és magasabb profit hozzájárulást mutattak a külföldi leányvállalatok. Az orosz leánybank nettó eredménye 545 százalékkal növekedett év/év alapon, míg az ukrán leány 501 százalékkal gyarapodott. Emellett a bolgár egység járult még hozzá jelentősen a csoport eredményeihez, bár itt is stagnált a hitelállomány alapvetően.

A Tier 1 ráta 14,8 százalékra emelkedett a 2010 negyedik negyedéves 14%-os értékről, amely a javuló pénzügyi környezet eredménye.
A fő kockázati faktor továbbra is egy lehetséges negatív fordulat a globális szentimentben, amely visszafoghatja a gazdasági növekedést és megemelheti a céltartalékolási és egyéb kockázati költségeket.

Az Equilor a gyorsjelentés után mérsékelt pozitív reakcióra számít, amelyet a hazai szabályozási környezet változása (például bankadó) mérsékelhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.