BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak a lakáshitelesek kérhetik az árfolyamrögzítést

A Magyar Bankszövetség alelnöke, Gyuris Dániel szerint a jogszabályi háttér felépítésétől függ majd, hogy az otthonvédelmi csomag mennyire lesz teljes és kerek. Mint mondja, mindenki kérheti devizaalapú hitele törlesztőrészletének kiszámításánál az árfolyam rögzítését, akinek a lakáscélú és szabad felhasználású hitele mögött lakásfedezet áll.

A kormány és a Magyar Bankszövetség ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a lakáshitelesek megsegítésére: árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium, létrejön a nemzeti eszközkezelő, visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást. Három pontban nincs megegyezés, ezekről a felek tovább konzultálnak.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: a megállapodás megadja a keretét annak, hogy mindhárom fél - a hiteladósok, a kormány és a bankok - érdekeit egyaránt jól szolgáló jogszabályi csomag jöjjön létre; ha azonban rosszul sikerül a megállapodás jogszabályi kibontása, a csomag az alelnök szerint el is romolhat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakmai együttműködés teljes mértékben folytatódik, s a bankszövetség ígéretet kapott arra, hogy a szakmai részletek kidolgozásakor is figyelembe veszik a véleményét.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra: ha feszített ütemű is lesz a jogszabályalkotás, a banküzemnek utána még fel kell készülnie a megváltozott jogszabályi feltételekre, ezért legalább két hónapba telik, amíg az ügyfelek bejelentkezése megkezdődhet a programba. 

Az MTI kérdésére elmondta: mindenki kérheti devizaalapú hitele törlesztőrészletének kiszámításánál az árfolyam rögzítését, akinek a lakáscélú és szabad felhasználású hitele mögött lakásfedezet van, ugyanis a lakásfedezetet kívánják menteni. A programba 2011 végéig lehet bejelentkezni. Kilépni nem lehet, tehát ha valaki a törlesztési árfolyam rögzítését választotta, amellett kell maradnia.

A bejelentés tartalmát úgy értékelte, hogy azokat a határérték feltételeket foglalja magába, amelyeket a bankok még el tudtak fogadni. Az intézkedéscsomag a még fizetőképes devizahiteleseknek is kínál átmeneti enyhítést, és a szociálisan rászorulók helyzetét is segít megoldani, ha pedig korrektül elszámolt az előző hitelezővel az adós, kedvezőbb hitelhez jut. Hozzátette ugyanakkor, hogy a csomag akkor lenne az igazi, ha 5 millió forintos hitelig, öt évre általános kamattámogatást nyújtana, mert ez beindította volna a piacot, s képes lett volna elfogadható forintkamatszinttel a negatív portfóliót ledolgozni. 

Arra a kérdésre, mi értelme van az állami garanciának, ha épp akkor jár le, amikor az adósok törleszteni kezdik az árfolyam rögzítéséből adódó különbözetet, elmondta: a garancia nélkül értékvesztést kellene képezni a gyűjtőszámlán lévő követelésekre; az állam ezzel abban segít, hogy az ügyfelek fizetési késedelme a hitelezés újraindításánál ne rontsa a bankok tőkehelyzetét. 

A 2013-2014. évi bankadóról nem sikerült megállapodni. A mikro, kis- és középvállalati valamint a lakáshitelezés adójogi eszközökkel való ösztönzéséről, illetve a Garantiqa szerepvállalásának erősítéséről még fognak tárgyalni a kormánnyal - mondta Gyuris Dániel. Az alelnök szerint a hitelezés ösztönzése a kormánynak is nagyon fontos. Úgy vélekedett, a piac képes a problémakört megoldani; a leggyorsabb gyógyír szerinte az lenne, ha visszaállna a bankok hitelezési készsége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.