BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább a magyar adósság - Kevesebben vették

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 45 milliárd forintnyi államkötvény eladását tervezte a csütörtöki aukción, azonban a tizenöt éves állampapírokból csökkentette a 10 milliárd forintos megcélzott szintet 8 milliárd forintra. Így összességében 43 milliárd forintnyi magyar adósságpapír kelt el.

Az ÁKK aukcióján a hosszú, tizenöt év lejáratú államkötvényekre alacsony volt a kereslet, azonban a három és öt év futamidejű kötvényekre továbbra is jelentős érdeklődést mutattak az elsődleges forgalmazók.

A három éves magyar adósságpapírokra 53,3 milliárd forint értékben vásároltak volna a befektetők, amely 2,65-szörös túljegyzésnek felel meg, azonban az ÁKK nem emelte meg a tervezett 20 milliárd forintos kibocsátási szintet.

A hozamok viszonylag szűk tartományban szóródtak. A minimális hozam 6,65, a maximális 6,71, míg az átlagos hozamszint 6,7 százalékon alakult. A hozam 12 bázisponttal emelkedett az előző, hasonló futamidejű eladás áltagos hozamszintjénél, amely érthetővé teszi, hogy az adósságkezelő ragaszkodott az eredeti tervben szereplő kibocsátási értékhez.

Az öt éves állampapírokból 38,42 milliárd forintot vettel volna az elsődleges forgalmazók, amely 2,53-szoros túljegyzésnek felel meg, azonban az ÁKK itt sem fogadott el több ajánlatot, mint tervezte.

A minimális hozam 7, a maximális 7,13, míg az átlagos hozamszint 7,11 százalékon alakult. A hozamemelkedés 16 bázispont a két héttel ezelőtti kibocsátás áltagos hozamához képest.

A tizenöt éves adósságpapírokból mindössze 12,43 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be a befektetők, az alacsony lefedettség miatt az adósságkezelő 2 milliárddal visszavágta a tervezett 10 milliárdos kibocsátási tervet. A hozamok 7,28 és 7,32 százalék között szóródtak, az átlaghozam 7,31 százalékon alakult, amely 27 bázisponttal magasabb az előző, áprilisban tartott aukció átlagánál.

Magyarország jobban ki van téve a külső fejleményeknek, mint más közép-európai ország – mondta Daniel Lenz, a DZ bank feltörekvő-piaci stratégája a Bloomberg hírügynökségnek, utalva a Görögországi eseményekre.

A piac az elmúlt hetekben azért volt ideges, mert a görög parlament szerdán döntött a költségvetési megszorító csomagról, amelyet végül megszavaztak. Ha elutasították volna a csomagot, akkor Görögország államcsődöt jelenthetett volna, azonban így egy időre megnyugodhatott a piac.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.