BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: A hitelmentőöv extrém rossz körülmények között is működik

Nagymértékű, de akár csupán a konvergenciaprogramban szereplő gazdasági növekedést nem lehet megfelelő finanszírozás nélkül elérni – mondta a Figyelőnek adott interjújában Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

A lakossági és a vállalati hitelezés terén is komoly problémák vannak, elég, ha regionális összevetésben megnézzük a hazai adatokat. Arra a kérdésre, miként fog javulni a helyzet, ha a bankadó hosszú évekre fennmarad, az államtitkár úgy válaszolt: több tényező befolyásolja a hitelezési aktivitást, ezeknek csak az egyike a bankadó. De nem a kizárólagos, és talán nem is a legfőbb oka a hitelezés alacsony fokának.

A bankadó számításának a feltételeit ugyanakkor meg lehet úgy változtatni, hogy az ösztönözze a hitelezést. De más eszközzel is lehet élni, s ha több apró lépés ugyanabba az irányba mutat, akkor az átlendíthet a holtponton – vélte az államtitkár. Hozzátette: ebben a kérdésben potenciális megoldást jelenthet, ha a hitelkihelyezések arányában csökken a bankadó vagy annak alapja.

A bajba jutott devizahitelesek árfolyamrögzítésével kapcsolatban az államtitkár elmondta: három lehetséges forgatókönyvvel számoltak. Az első a legkedvezőbb, itt a jelenlegi árfolyamot átmenetinek feltételezve trendszerűen erősödik a forint. A másik forgatókönyv a mostani kurzust vetíti ki az akcióterv teljes időtartamára, a harmadiknál pedig trendszerű a forint gyengülése.

Az államtitkár ugyanakkor nem árulta el, milyen árfolyamig mentek el a számítások során, mert – mint fogalmazott – még az esélyét sem szeretnék megadni annak, hogy bármiféle spekuláció induljon el, tesztelendő a kormány vagy a jegybank tűrőképességét. Leszögezte: stressztesztek azt igazolták, hogy a konstrukció egészen nagy forintgyengülést is képes kezelni, extrém körülmények között is életképes, legfeljebb folyamatos menedzselést vagy kormányzati beavatkozást igényel.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.