BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vihar Ausztriában: Eurómilliókat veszítettek a nyugdíjalapok

Nagy hullámokat vert az osztrák gazdasági kamaránál az R-Quadrat ingatlanalap cégcsoport csődje, amely eurómilliókkal rövidítette meg az osztrák gazdasági kamara két nyugdíjalapját.

A Die Presse szerint Brigitte Jank, a bécsi gazdasági kamara elnöke azt latolgatja, hogy panaszt emel az IMB vagyontanácsadó szervezet ellen, mert az szerinte nem megfelelően látta el a feladatát.

A kamara azt is felrója a befektetési tanácsadónak, hogy tudtán kívül közeli kapcsolatot tartott a csődbe ment R-Quadrat ingatlanalappal. A bécsi kamara 9,9 millió eurót invesztált a bedőlt cégbe, ebből 2 millió eurónyi veszteséget már le is könyvelt. Az osztrák gazdasági kamara vesztesége még magasabb: 10 millió eurós befektetésből 7 millió már biztosan elúszott.

Christoph Leitl, az osztrák gazdasági kamara elnöke elmondta: ő abból indul ki, hogy a befektetés annakidején a nyugdíjalapra vonatkozó törvény rendelkezéseinek megfelelően törvényt. Sem opciókba, sem derivatívákba nem invesztáltak, a pénzek egy akkor sikeres osztrák céghez kerültek. Brigitte Jank pedig az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy 2004 óta dolgozta az IMB-vel és a bécsi kamara mindig is konzervatív befektetési politikát folytatott, a befektetés ebben az esetben is biztos megtérülést ígért.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.