BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a reálhozamok - A maradók vagyona 234 milliárd forint

Összesen 99,620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszer tagja – állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség 2011. július 19-én készült összegzése.

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a „maradók” vagyona 234 milliárd forintot tesz ki. A jogszabályban előírtaknak megfelelően 2011. július 20-áig valamennyi pénztár rendben visszaigényelte a reálhozamok és munkáltatói támogatások kifizetéséhez szükséges összeget. A tegnapi nappal a pénztárak megkezdték a tagi követelések kifizetését. Borza Gábor, a szövetség alelnöke szerint nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül megtörténjenek a kifizetések.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (ÁKK) a magán-nyugdíjpénztárak visszaigénylésének kézhezvételét követő 2 munkanapon belül átutalja a magánnyugdíjpénztárak pénzforgalmi számlájára a visszaigényelt összegeket. Ezt követően a pénztárak a visszalépő tagi kifizetéseket - a törvényi előírásoknak és a tagok korábbi nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzik el.

A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésbe részesülnek. Borza Gábor ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét- összhangban a jogszabályokkal – a pénztárak levonják.

Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke közölte: az érdekvédelmi szervezet adatgyűjtése alapján 11 pénztár érte el a működéshez szükséges 2 ezer fős létszámot, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő feletti létszámot. A nagy piaci pénztáraknál összpontosul a tagok és a kezelt vagyon mintegy 80 százaléka. A visszalépő tagokra jutó vagyon nagysága – nem végleges adatok alapján – 2827,5 milliárd forint volt, a maradók vagyona megközelíti a 234 milliárd forintot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.