BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszakadt a cérna: 272 felett a frank!

Iszonyatos erőre kapott a svájci frank, és majdnem paritásra ment az euróval szemben.

A svájci frank árfolyama 272 forint körül mozgott kedd este, miután az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve nem tudta megnyugtatni a piacokat.

A svájci frank széleskörűen erősödött, miután a Fed lefelé mutató kockázatokról beszélt a gazdasági növekedés tekintetében, és nem jelentett be újabb monetáris stimulust. A Fed azt is közölte, hogy 2013 közepéig maradhat az alacsony kamatszint.

A befektetők keze is megremeget: a korábbi pozitív tartományból negatívba fordult a Dow Jones ipari index és a Standard & Poor’s 500 is. Az indexek napok óta zuhanórepülést mutattak, a mai volt az első nap, amikor mérsékelt fellélegzést láthattunk napközben. A Dow 1,5, az S&P-500 0,1 százalékos negatív tartományban áll.

Az euró/frank 1,01 alá került, amely új történelmi csúcsnak számít a frank tekintetében, így mélypontnak a közös európai deviza szemszögéből nézve. Tekintettel arra, hogy az euró/frank majdnem paritáson áll, 272 forint fölé került a hazai deviza a frankkal szemben. Később, este fél 10-re 270 forintra mérséklődött az alpesi deviza ára.

Kedd reggel még 255-260 forint között mozgott az alpesi deviza jegyzése, miközben az euróval szemben 1,06-1,07-es szinten állt a frank.

Eközben a forint stabil maradt az euróval szemben: 275-276 forintot kérnek a közös európai devizáért.

Az Egyesült Államok leminősítése, a gazdaság kilábalásának lassulása, illetve a recessziós félelmek felerősödése a kockázatkerüléshez vezet (amely látszik a részvénypiacok mélyrepülésében is), így a menedéknek tekintett frankot erősíti.

Az európai adósságválság is nyomasztja a befektetőket. Ugyan az Európai Közpinti Bank (EKB) beavatkozott: spanyol és olasz kötvényeket vásárolt, amellyel 6 százalék alá szorította le a 10 éves állampapírok hozamát, de a piac továbbra is tart attól, hogy ez csak ideiglenes megoldás, és a szuverén adósságválság tovaterjedhet.

Emlékezetes, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) a múlt héten csökkentette a kamatcélját, 0-0,75 százalék közöttiről (0,25 százalékos megcélzott szintről) 0-0,25 százalékra, nulla céllal; valamint likviditásfokozó intézkedéseket is bejelentett. Ez, valamint Philipp Hildebrand elnök nyilatkozta, amely szerint felveszik a harcot a frank erősödése ellen egy ideig gyengítette az alpesi devizát, de csak átmeneti hatást ért el a jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.