BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ijesztő kötvényhozamokkal reagált a piac az Orbáni tervekre

A hazai gazdaságpolitikai lépések valamint a nemzetközi környezet romlása miatt több mint 1 éves csúcsra kerültek a 10 éves kötvényhozamok.

„A romló nemzetközi hangulat hatására tovább emelkedtek a hozamok az állampapírpiacon” – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A hozamok emelkedése részben az adóintézkedések miatti magasabb inflációs pálya, így a kiárazódó kamatcsökkentés, részben a hazai gazdaságpolitika jelentősen romló megítélése és kockázati megítélésének romlásának következménye, azonban nagyrészt mégis a nemzetközi helyzet romlásának köszönhető, írta elemzésében Suppan.  A 10 éves államkötvények hozama több mint 1 éves csúcsra került.

Az Államadósság-kezelő központ (ÁKK) adatai szerint péntek délután 8,31 százalékon álltak a hosszú kötvények hozamai, azonban ma délelőtt néhány bázisponttal még tovább emelkedett a hozam.

„Különösen az elmúlt héten láttunk erős hozamemelkedést, de a folyamat már korábban kezdődött” – mondta Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. „Mind a külső, mind a belső tényezők a hozamok emelkedésének irányába mutatnak” – emelte ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat, illetve a hazai gazdaságpolitikai döntések is ebbe az irányba mutatnak. A 2012-es költségvetés tervezetével kapcsolatban jelentős bizonytalanságokat látnak a piaci szereplők. Egyelőre nem biztos, hogy a költségvetési célok teljesülnek, az új intézkedések hatása is kérdéses, valamint közvetve a végtörlesztéssel kapcsolatos bizonytalanság is a hozamok emelkedését okozza, sorolta az okokat Jobbágy Sándor.

A héten további, az adókkal és a bérekkel kapcsolatos bejelentéseket várunk és az általános piaci hangulat szemponjából jelentős eurózóna adósságválsága is a figyelem középpontjában marad – mondta az elemző. Tehát sem a külső, sem a belső bizonytalanságok nem szűntek meg, emiatt tovább emelkedhetnek a kötvényhozamok - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.