BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kettős adóztatásra készül Orbán? - Furcsa a baleseti adó

A kettős adóztatás lehetőségét veti fel a kormány baleseti adóval kapcsolatos terve, mivel a biztosítók jelenleg is fizetnek az OEP-nek a károkozó autósok után.

Az új költségvetés részeként szombaton bejelentett baleseti különadóval a kormányzat az egészségbiztosítási alap deficitjét szeretné egyensúlyba hozni. Az egészségbiztosítási alap hiánya 2011. első nyolc hónapjában mintegy 18 milliárd forintot tett ki, év végére pedig az OEP előrejelzése szerint mintegy 45 milliárd forint körül alakul majd.

A Biztosítás.hu szerint a legnagyobb kérdés az, hogy a Kormány ennek mekkora mértékét kívánja a biztosítókra és rajtuk keresztül az autósokra hárítani.

A gépjárművel okozott személyi sérüléses károk esetében felmerült orvosi, kórházi kezelések, kifizetett táppénznek ellentételezését az OEP jelenleg nem követeli vissza a károkozó autósoktól. A károkozókkal szembeni, a kifizetett gyógykezelések költségének egyedi visszakövetelése helyett a biztosítók fizetnek (éves OEP-biztosítók közötti megállapodások alapján) jelenleg mintegy 4 milliárd forintot. A kormány bejelentése alapján ennél vélhetően többre lesz azonban szükség a jövőben, ennek mértéke egyelőre nem ismert.
 
Rácz  István, a Biztosítás.hu ügyvezetője szerint mivel a biztosítók egyszer már fizetnek az OEP-nek, az új adó felvetheti a kettős adóztatás kérdését, illetve jelentős hatással lehet a mintegy 4 millió autóst érintő kötelező biztosítási díjakra. Az új adó akár 15-20 százalékkal is megnövelheti a kötelező biztosítás díjait, ami autósonként átlagosan 3-4000 forintos díjemelkedést jelentene a következő évekre.
 
A most bejelentett új adó, egyébként nem azonos az Ausztriában működő úgy nevezett (köznyelven csak Blaulicht Steuer-ként emlegetett) "kékfény adóval", amelyet azoknak kell fizetniük, akik rendőrségi közreműködést kérnek, rendőrségi közreműködést egyébként nem igénylő közlekedési balesetük esetén. (Ennek mértéke Ausztriában jelenleg 36 EURO, vagyis mintegy 10 ezer forint de csak akkor fizetendő, ha az autós külön kéri a rendőrség közreműködését.)

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.