BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Válság" üzemmódban a magyar kötvénypiac

Nagyot ugrottak hétfőn a kötvényhozamok. Az MKB Bank elemzése szerint "válság" üzemmódban nyitott a magyar piac. Kedden az ÁKK kevesebb kincstárjegyet adott el, mint tervezte.

„Válság” üzemmódban nyitotta a piac a hetet, a hozamgörbe 2 évnél hosszabb szegmensei erőteljes eladói nyomás alá kerültek, ami 25-30 bázispontos hozamemelkedéshez vezetett, vélekednek az MKB Bank közgazdászai napi elemzésükben.

Délutánra enyhült a nyomás, a kialakult magas hozamszintek már vonzottak vevőket, így a pénteki záráshoz képest 3-8 bázispontos hozamemelkedéssel fejeztük be a napot – teszik hozzá.

Nagyot ugrottak hétfőn a hozamok

A 3, 5 és 10 éves államkötvények hozamai jelentősen emelkedtek hétfőn. Az ÁKK közlése szerint a 3 éves papírok hozama 26 bázisponttal emelkedett 6,3 százalékra. Az 5 éves kötvényeké 27 bázisponttal ugrott 6,95 százalékra a másodlagos piacon. A 10 éves állampapírok hozama 35 bázisponttal emelkedett 7,47 százalékra.

Kevesebb DKJ-t adott el az ÁKK

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a tervnél 10 milliárd forinttal kevesebb, 50 milliárd forintnyi 3 hónapos kincstárjegyet bocsátott ki kedden. Az elsődleges forgalmazók 95,28 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be, így a lefedettség nem érte el a kétszeres szintet. A minimális hozam 5,59, a maximális 5,85, az átlagos hozamszint 5,69 százalékon alakult. Ez egy hét alatt 6 bázispontos emelkedésnek felel meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.