BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drasztikus reakciók a végtörlesztésre

A bankok többsége megemelte a forinthitelek terheit és csökkentette a kedvezményeket a végtörlesztés bejelentését követően. Mások viszont új konstrukciókat dolgoztak ki.

Váratlanul érte a végtörlesztés a bankokat, melyek vegyesen reagáltak a múlt csütörtökön megnyílt lehetőségre. Elsőként az Erste Bank lépett, bejelentette, hogy október 1-jétől nem fogad be hiteligényeket közvetítőktől, majd úgy megemelte hitelkamatait, hogy azok legalacsonyabb teljes hiteldíjmutatója 12,27 százalék lett. A K&H Bank azzal reagált, hogy közölte, saját ügyfeleinek nem nyújt hitelt devizakölcsön kiváltására, miközben a más banktól az ilyen igénnyel hozzá fordulókat szívesen fogadja.

Termékpalettája módosítása miatt az MKB Bank egyes termékek esetén szeptember 28-tól felfüggesztette az új igények befogadását, viszont október 6-től MKB Bank Horizont Plusz magánhitele felhasználható MKB-s és más banki ingatlan fedezetű hitelek kiváltására.

A legérdekesebben az OTP Bank viselkedett az utóbbi napokban. Először úgy tűnt, gyorsan ráveti magát a végtörlesztőkre. Egy korábbi hirdetményében komoly kamatkedvezményeket jelentett be, melyeket másnap visszavont. Múlt csütörtökön új hirdetménnyel rukkolt elő, melyben megemelte ingatlanfedezetű euróhiteleinek a kamatfelárát, és szeptember 30-ával megszüntetett több díjkedvezményt. Hétfői legfrissebb – 9 napon belül a negyedik – hirdetményében mintegy 1,5 százalékkal, 13,5 százalékos szintre emelte a lakáscélú és szabad felhasználású forintkölcsönök teljes hiteldíjmutatóját.

Más hitelintézetek viszont új kölcsönkonstrukciókat hirdettek meg a régi lakáscélú hitelek kiváltására. A Raiffeisen Bank például Otthonvédelmi hitel néven indított új terméket, melyet kizárólag a banknál meglévő devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére lehet felhasználni. Annak ellenére, hogy más hiteleinél kamatot emelt a bank. Érdekesen alakult a KDB Bank új hitelkiváltási célú terméke, a Biztonsági Öv hitel feltételrendszere. Míg a bankon kívüli ügyfeleket 0 százalékos folyósítási díjjal szeretnék megnyerni, addig a hitelintézet ügyfeleinek 0,5 százalékot kell ezen a címen fizetniük.

A hét elején az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség bejelentette, hogy a komoly mértékű forintforrásokkal bíró takarékszövetkezetek is beszállnak a végtörlesztők finanszírozásáért folyó versenybe. Ennek megfelelően új hitellel jelentkezett a Kinizsi Bank is, melynek neve Átváltó hitel, és igénybe vehető rögzített árfolyamon történő végtörlesztésre is. A kölcsönnél némi kedvezményt jelent a 25 ezer forint értékbecslési díj elengedése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.