BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Önbeteljesítő jóslat lehet a magyar bóvli

A ma hajnalig tartó maratoni EU tárgyalás végül eredményesen zárult, mert születtek ugyan megállapodások, ugyanakkor az árfolyamokon keresztül nézve nem mondható el, hogy az EU csúcs vívmányai átütő sikert hoztak volna – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

Tegnap délután még olyan információk keringtek, hogy a tárgyalások megfeneklettek, erre a dollár erősödéssel, a feltörekvő devizák pedig gyengüléssel reagáltak az euróval szemben. Közülük a forint teljesített tegnap a legrosszabbul: jóval több, mint egy százalékot gyengülve elérte a 302,60-as szintet. A hazai deviza mélyrepülésére még egy lapáttal rátett, hogy a nagy hírügynökségek közzétették a NGM vezetőjének ma megjelenő nyilatkozatát, miszerint reális esélyt lát a magyar adósságbesorolás leminősítésére a befektetésre nem ajánlott (ún. „junk”) kategóriába. A piacokon pedig sokszor működni szokott az önbeteljesítő jóslat jelenség – vélekedett Kerékgyártó Imre.

A mai délelőtt az EU megállapodás eredményeinek megemésztéséről fog szólni, majd ezután jöhet a következő várva-várt esemény, a november 3-4-én esedékes G20-ak konferenciája.

„A tegnapi csúcstalálkozónak vannak konkrét eredményei. A görög kötvények esetében egy önkéntes csereprogram lebonyolításával a görög adósság 50%-át leírják a kötvénytulajdonosok. Az EU államai 30 milliárd euróval vesznek részt a veszteségek viselésében. A bankok tőkésítettségét 9%-ra kell emelni, ami az alultőkésített bankok esetében további tőke bevonásával, vagy a hitelezési tevékenység visszafogásával érhető el. A bankok portfoliójában tartott kötvényeket aktuális értéken kell nyilvántartani, ami a „virtuális” veszteségek explicit megjelenését fogja eredményezni a könyvekben. Az EFSF programot 4-5-szörös méretre duzzasztják” - sorolta a terveket a közgazdász.

Hozzátette: a megvalósítás és a részletek tisztázása még hátravan. Az eddigi információk alapján közel 106,5 milliárd eurót kellene a rászoruló bankoknak juttatni, a spanyol bankoknál 26, a görög pénzintézeteknél 30, az olaszoknál 14 milliárd eurós feltőkésítés lesz szükséges. Az EU adóssághelyzetében az intézkedések mindenképpen javulást fognak eredményezni, természetesen ez nem azt jelenti, hogy biztosan kint vagyunk a vízből. A piacok is óvatos optimizmussal reagálnak, az euró/dollár árfolyama 1,40 fölé emelkedett, de rallyról nem beszélhetünk.

„Az EU intézkedések óvatos fogadtatását a frank árfolyama tükrözi leginkább. Az alpesi deviza nem gyengült szignifikáns mértékben, 1,2250 környékén kereskedik az euróval szemben, ami 246 forintos frank/forint kurzust eredményez. Javulás sajnos nem várható gyenge forint és kockázatkerülő frank mellett”, zárta elemzését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.