BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire számíthatunk a részvénypiacon?

A turbulens gazdasági környezetben a K&H alapkezelő a részvények és a magyar kötvények alulsúlyozását, helyettük pénzpiaci, tőkevédett és devizaeszközök vásárlását javasolja az ügyfeleknek.

Vegyes esztendő volt az idei a megtakarítások szempontjából – közölte Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján. Az idén voltak olyan hónapok, amikor inkább félretett a lakosság, és olyanok is, amikor csökkentek a megtakarítások. A betétek és a befektetési alapok közül pedig az év elején inkább az utóbbiak vonzottak több tőkét, míg a nyáron főleg a betéteket kezdte kedvelni a lakosság. A főleg a lakossági piacon aktív K&H-nál egyébként a befektetési alapok közül is kevésbé kockázatosak a kelendőek, a kezelt vagyon 85 százaléka pénzpiaci vagy tőkevédett konstrukcióban van náluk.

A jelenlegi nemzetközi és hazai piaci helyzet igen hektikusan változik. A romló gazdasági kilátások ellen az Egyesült Államokban a jegybank szerepét is betöltő Fed bátor húzásokkal próbál küzdeni – magyarázta Horváth István befektetési igazgató. A legkomolyabb vállalás a Fed részéről az volt, hogy bejelentette: 2013 közepéig rekord alacsony szinten tartja az irányadó rátát, emellett a hosszú távú kamatok alacsony szinten tartására kötvényeket vásárol majd.

Ami problémát jelenthet, hogy a költségvetési politikában a lazítás pártján álló demokraták és a takarékoskodást támogató republikánusok nem képesek megegyezni, így a költségvetés az idén már fékezni fogja az amerikai gazdaságot, holott Horváth szerint az alacsony kamatok miatt az USA vehetne még fel hitelt, hogy élénkítse a gazdaságot. Az eurózónát a periféria országainak adósságválsága teszi instabillá, ebben a turbulens időszakban a menekülő eszközök, az arany és a svájci frank voltak a nyertesek, emellett a nyersanyagok teljesítettek felül.

A K&H-nál úgy vélik, a negyedik negyedévben az euróövezet adósságválságának továbbgyűrűzése és az esetleges görög csőd miatt rövid távon komoly kockázatok lehetnek a részvénypiacokban, így a portfóliókban a részvények súlyának csökkentését javasolják a befektetők számára. Mivel viszont a részvények értékeltsége kedvező, indokolt lehet tartani ilyen eszközt, csak nem közvetlenül, hanem például valamilyen tőkevédett alapon keresztül. Magyarországon is jelentősek a költségvetési kockázatok, a kedvezőtlen nemzetközi környezetben sérülékeny lehet a hazai állampapírpiac, így a hazai kötvények alulsúlyozását és a pénzpiaciak felülsúlyozását ajánlja a K&H. A gazdaságpolitikai kockázatok miatt a forint is gyengülhet még, ezért az alapkezelő szakértői a devizaeszközök, főleg dollár súlyának növelését ajánlják a következő időszakban.

A végtörlesztés százmilliárdba kerülhet

A kedvezményes devizahitel-végtörlesztés erőteljesen morzsolja majd a lakossági megtakarításokat, így a megtakarítási ráta a 2010-es 6 százalék után várhatóan nem éri el a becsült 7,9-es mértéket – mondja a Pioneer Alapkezelő. A nyugdíjpénztári vagyonátadás után újabb összegek áramlanak majd ki a befektetési alapokból is, 2012-től azonban már megindulhat egy lassú növekedés.

Az idei visszaváltás elsősorban a pénzpiaci, a kötvény-, valamint a nyíltvégű ingatlanalapokat fogyaszthatja 100 milliárd forint körüli összegben. Jövőre viszont a kisebb összegű, rendszeres megtakarításokra épülő alapok, valamint a tőke és hozamvédett konstrukciók népszerűsége nőhet a Pioneer szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.