BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon borús régiós kilátások

Az euróövezeti országok gazdasági problémái kedvezőtlenül hatnak a közép- és kelet-európai országok gazdaságára is. Erről a bécsi Raiffeisen Capital Management (RCM) szakértői beszéltek tegnapi budapesti sajtótájékoztatójukon. A bizonytalan tőkepiaci helyzetben nyersanyagba, esetleg kötvényekbe vagy feltörekvő piaci részvényekbe invesztáló alapokba történő befektetést ajánlanak.

Egyre reálisabb esélye van egy egész Európát veszélyeztető recessziónak – véli Ronald Schneider, az RCM alapkezelője. Szerinte ugyanis ennek elkerülése érdekében az Európai Unió 27 tagjának állam- és kormányfői által október végén hozott döntéseken kívül további intézkedésekre is szükség lesz. Szerinte az ilyen célú lépések a közép- és kelet-európai országok számára is hasznosak lennének. A szakértő szerint a recesszió két csatornán is átterjedhet. Egyrészt a térség országainak fő exportpiaca Nyugat-Európa, és egy ottani recesszió visszaveti a keleti országok exportján keresztül azok gazdaságát. Másrészt a régió államaiban magas a nyugati bankok aránya.

Az anyabankok finanszírozási problémái, és a feltőkésítésre vonatkozó, a legutóbbi EU-csúcson elfogadott szabályok miatt visszafoghatják a térségben való hitelezést, vagy esetleg megnőhet a leányvállalatoktól elvont nyereség aránya. Mivel Ronald Schneider szerint fennáll a térségben a nemzetközi pénzpiacoktól való elszigetelődés veszélye, Romániának, Magyarországnak és Ukrajnának szüksége lehet külső segítségre, főként a Nemzetközi Valutaalaptól vagy Világbanktól a tőkeszükségletének a fedezésére.

A szakértő úgy véli, a térségben még mindig komoly problémát jelentenek a devizahitelek is. E tekintetben a svájci frank magas árfolyama miatt Magyarország van a legnehezebb helyzetben. Schneider szerint a magyar devizahitelesek megsegítését szolgáló törvényben előírt rögzített árfolyamon történő végtörlesztés miatt a bankoknak komoly veszteséget kellett elkönyvelniük, és a külföldi hitelintézetek tiltakozásaira a magyar kormány nem adott érdemi választ. A szakértő szerint számítani lehet arra, hogy hazánk minősítése tovább romlik.

Az RCM szerint a térség országainak a kilátásai ugyan jelenleg nem túl jók, ám hosszú távon mégis kecsegtető piacnak tűnnek. A magasan képzett, ám olcsó munkaerő miatt ugyanis a nyugat-európai vállalatok csekély ráfordítással tudnak itt előállítani. A Raiffeisen szerint azonban ha az EU-nak sikerül stabilizálni az euróövezet pénzügyi helyzetét, úgy ebben a régióban igen gyorsan kedvező változások figyelhetők majd meg.

Ronald Schneider a rendezvényen úgy vélekedett, a forint tovább gyengülhet az euróhoz képest. A szakértő szerint a magyar fizetőeszközt spekuláció is gyengítheti, ám úgy vélekedett, a spekulációnak mindig van kiváltó oka. Szerinte a folyamatot lassíthatná, ha a kormány hiteles költségvetési tervvel állna elő a jövő évre.

A bizonytalan tőkepiaci helyzetben nyersanyagba, esetleg kötvényekbe vagy feltörekvő piaci részvényekbe invesztáló alapokat ajánlott a takarékoskodók és a befektetők figyelmébe Christa Bernbacher, az RCM Közép- és Kelet-Európáért felelős ügyvezető igazgatója. Szerinte a jelenlegi helyzet a rendszeres kis összegű megtakarításoknak jobban kedvez, mint az egyszeri nagy összegű befektetéseknek.

Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.