Pénz- és tőkepiac

Újabb bankcsőd? - Rádőlhet a belgákra a Dexia

Kizárt a bajba jutott francia-belga Dexia bankház kimentéséről kötött októberi megállapodás újratárgyalása - közölte szerdán egy francia pénzügyminisztériumi forrás, válaszul a belga De Standaard internetes kiadásának kedd esti értesülésére, miszerint Belgium a Dexia kimentésének újratárgyalását szeretné a francia kormánytól, mivel nem tudja teljesíteni vállalt kötelezettségeit.

A lap forrás megjelölése nélkül arról számolt be, hogy Belgium arra kérte Franciaországot, tárgyalják újra a megállapodást. A szerdán nyilatkozó francia forrás szerint ugyanakkor ideiglenes megállapodás létrejöhet, hogy garantálni lehessen a bank finanszírozását addig, amíg az Európai Bizottság jóváhagyja a csoport szétválasztásáról szóló tervet. Hozzátette: valószínű, hogy átmeneti megállapodással váltják fel az októberi egyezséget.

A francia pénzügyminiszter kedden már úgy nyilatkozott, hogy a kimentési terv nem megkérdőjelezhető. Október elején a két ország abban állapodott meg, hogy megosztják a csődbe jutott bankház kimentésének terheit. Ennek értelmében Belgium 60,5 százalékos részt vállalt a Dexia finanszírozási szükségleteiből. A De Standaard szerint az ebből eredő terhek 54 milliárd eurós belga kötvénykibocsátást eredményeznének, ami hátráltatná a brüsszeli kormány saját finanszírozását.

A lap írása szerint mind Didier Reynders belga pénzügyminiszter, mind a francia hatóságok is tagadták, hogy veszélyben lenne az októberi megállapodás. Reynders szerdán Párizsba utazik, ahol Liége-nek a 2017. évi Világkiállítás megrendezésére vonatkozó pályázatáról tárgyal.

 

megmentés mentőcsomag belga Dexia Francia finanszírozás
Kapcsolódó cikkek