BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vastagon fog a PSZÁF ceruzája

A pénzügyi intézményeknél szokatlanul nagy, 100 millió forintos bírságot szabott ki a PSZÁF az Axa Alapkezelőre. A felügyelet szerint több mint 800 millió forint kár érte a pénztártagokat.

Rekordösszegű, 100 millió forintos bírsággal sújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Axa Alapkezelőt, mivel a felügyelet megállapítása szerint a társaság nem megfelelően kezelte az Axa Nyugdíjpénztár vagyonát. A felügyelet szerint a vagyonkezelő abban hibázott, hogy alapokon keresztül fektette be a pénzt, pedig ha közvetlenül vásárolta volna meg a mögöttes eszközöket, alacsonyabbak lettek volna a vagyonkezelési költségek. A PSZÁF szerint emiatt összesen 808 millió forintos kár érte az Axa Nyugdíjpénztár tagjait.

A határozat szerint az Axa is elismerte, hogy a felügyelet kifogása jogos, erre utal ugyanis, hogy a többletköltségek egy részét – 158 millió forintot – viszszafizette a pénztárnak és a tagoknak. A maradékot a PSZÁF most közérdekű igényérvényesítési eljárással igyekszik behajtani a vagyonkezelőn; ha sikerrel jár, akkor a jelenlegi és volt axás pénztártagok 650 millió forintot kaphatnak vissza, így esetleg azok is reálhozamhoz juthatnak a kasszától, akik eddig nem részesültek ilyenben. A történtek kapcsán a PSZÁF nyomozó hatósághoz is fordult.

A meglepően magas bírság indoklása szerint a vagyonkezelő az indokolatlan többletköltség felszámítása révén csökkentette a magán-nyugdíjpénztári tagok nyugdíjcélú megtakarításainak összegét, miközben az alapkezelési díjon keresztül neki közvetlen vagyoni előnye származott. Mindez pedig alkalmas lehet a pénzügyi közvetítő rendszerrel és a nyugdíjcélú megtakarítások megfelelő kezelésével kapcsolatos közbizalom gyengítésére.

Hasonló vizsgálatot a többi nagy egykori magánnyugdíjpénztár vagyonkezelőivel szemben is végzett a PSZÁF, és az Aegonnál, az ING-nél, valamint az OTP-nél is talált hasonló vagyonkezelési megoldásokat. Az érintett vagyonkezelők más-más módon reagáltak a felügyeleti határozatokra. Az Aegon a kifogásolt összeget teljes egészében visszafizette a tagoknak (illetve az állami nyugdíjalapba), az OTP és az ING azonban közigazgatási eljárás keretében megtámadta a határozatot, így e két vagyonkezelőt a perek lezárásáig nem büntetheti meg a PSZÁF.

A tegnapi felügyeleti határozat megjelenését követően az Axa is vitatni kezdte a PSZÁF döntését. A pénzügyi csoport közölte: a pénztári vagyonkezelés során fölmerült költségek jogszerűségének áttekintésére tavaly indított felügyeleti vizsgálat során – csakúgy, mint a vizsgálat tárgyát képező 2007–10 közötti időszakban – az alapkezelő jóhiszeműen, a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelően végezte tevékenységét.

Vastagon fogott a ceruza

A PSZÁF újabban szokatlanul magas bírságokat ró ki a felügyelt intézményekre. Néhány héttel az Axa Alapkezelő megbüntetése előtt kapott a Volksbank 50 millió forintos bírságot azért, mert a kedvezményes végtörlesztésről szóló űrlapján azzal fenyegette ügyfeleit, hogy ha a bíróságok a lehetőségről szóló törvényt eltörlik, vissza kell fizetniük a banknak az árfolyam-különbözet miatt elszenvedett veszteségét.

Korábban lényegesen kisebb összegű büntetéseket vetett ki a felügyelet. A 2003 nyarán kipattant brókerbotrány miatt például mindössze 20 millió forintnyi bírságot róttak ki a K&H-ra.

Korábban lényegesen kisebb összegű büntetéseket vetett ki a felügyelet. A 2003 nyarán kipattant brókerbotrány miatt például mindössze 20 millió forintnyi bírságot róttak ki a K&H-ra. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.