BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Orbán téved a spekulációs támadást illetően

Az üzemanyagárak az év végéig folyamatosan emelkedni fognak, a nyersolaj és a dollár drágulása miatt. A német Commerzbank nemzetközi tekintélynek örvendő fő nyersanyagpiaci elemzője az alapblog.hu-nak adott nyilatkozatában jelzi, hogy szerinte a következő hónapokban az arany húsz-harminc százalékkal drágul, az euró pedig a dollárhoz képest négy-öt százalékkal gyengülhet.

Ebben a válságosnak tetsző helyzetben jól tudja majd tartani az árát, és potenciálisan folyamatosan drágul a takarmány, a gabona és a termőföld. A vezető specialista, Eugen Weinberg e tekintetben messzemenően igazat ad Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki a minap kijelentette, hogy a magyar agrárium felmérhetetlenül becses stratégiai kincs. Az alapblog.hu interjúalanya ugyanakkor vitatja a miniszterelnök ama kijelentését, hogy háború zajlik a világban a termőföldért és a vízért, és valakik kívülről e magyar kincsekre rá akarják tenni a kezüket.

"A miniszterelnöküknek szerintünk tökéletesen igaza van abban, hogy erőteljesen felhívja a figyelmet a folyamatosan és egyre erőteljesebben felértékelődő természeti adományokra, a termőföldre és a vízforrásokra. Ezeknek tagadhatatlan a stratégiai jelentőségük. Kelet-Közép- Európa (Románia, Magyarország, Szerbia) ragyogó adottságokkal bír e tekintetben és emiatt ténylegesen felértékelődik a régió geopolitikai fontossága. Nem hinném azonban, hogy a valakiknek (bizonyos országoknak, nemzetközi intézményeknek, hitelminősítőknek…) céljuk lenne, érdekükben állna egy európai uniós országot direkt tönkretenni, vagy leértékelni azért, hogy aztán rátehessék kezüket annak vagyonára" – mondta az alapblognak Eugen Weinberg.

A Commerzbank elemzője szerint korunkban ilyesmit csak távoli, zárt országok vezetői szoktak fejtegetni– nyilvánvalóan belpolitikai célokból. Viszont, ismétlem: való igaz, hogy például a gabona, általában az élelem, az ivóvíz értéke hosszú távon emelkedik, a termőföld és annak terményei válságellenállóak. Amíg létezik az Európai Unió - és szerintünk hosszú távon az integrációnak nincs reális alternatívája - képtelen ötlet háborúkat feltételezni élelmiszerforrások birtoklásáért.

A közép-európai régió mezőgazdasági szempontból azért rendkívül értékálló, mert – összevetve mondjuk a Közel-Kelettel vagy más, az Európai Unió számára fontos importforrások helyzetével – Közép-Kelet-Európa politikai helyzete, a jogi környezete mégiscsak sokkal stabilabb. Ezek az országok minden szállal az Európai Unióhoz kötődnek, infrastrukturálisan jóval fejlettebbek, mint keletebbre, délebbre található konkurenseik. Összefoglalva: az idén stabil mezőgazdasági árakkal számolunk, a hosszabb, 24-36 hónapos trend pedig emelkedő – mondta Weinberg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.