BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így változhat az árfolyamgát

Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága támogatta hétfői ülésén Rogán Antalnak az árfolyamgát új rendszeréhez beadott módosító javaslatainak részletes vitára bocsátását.

A gazdasági bizottság tagjainak többsége, valamint a kormány képviselője is támogatta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke és Németh Zoltán fideszes képviselő közös módosító indítványát arról, hogy az árfolyamgát új rendszerében az ingatlanokra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálják 30 millió forintban.

A bizottság, valamint a kormány képviselője sem támogatta ugyanakkor Heintz Tamás fideszes képviselőnek azt a módosító javaslatát, hogy az árfolyamrögzítésnél a japán jennél alkalmazott mértéket a tervezett 2,5 forintról 2 forintra csökkentsék.

Megkapta a támogatást Rogán Antalnak az a módosító javaslata is, amely szerint a közszférában dolgozóknak adott egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a fennálló devizakölcsön tartozás előtörlesztésére kell átutalni, s ennek elszámolásáért a pénzintézetek előtörlesztési díjat nem számolhatnak fel.

Hasonlóképpen zöld utat kapott az a bizottsági elnök által jegyzett javaslat, amely lehetővé tenné, hogy a devizahitelek kiváltására felvett forintkölcsönöket ki lehessen váltani lakás-előtakarékossági szerződés felhasználásával is, valamint az is, amely lehetővé tenné, hogy a pénzügyi intézmények részt vehessenek a nehéz helyzetbe került lakáshitel-adósok ingatlanjainak értékesítésében.

Laki Gábor, az NGM főosztályvezetője elmondta: az Európai Bizottság által készített hatástanulmány szerint Magyarország 0,1-0,9 százalékpontos GDP-csökkenést szenvedne el, ha bevezetnék a konszolidált adóalapot - vagyis, ha a több tagállamban működő multinacionális társaságok egységes elvek és szabályok alapján állapíthatnák meg az adóalapot -, s más mutatók alapján is a legrosszabbul járó tagállamok között lenne. Magyarország elvesztené azt a lehetőséget, hogy adóalap-kedvezményeket biztosítson a vállalkozások számára. A magyar társaságiadó-rendszer az EU-ban az egyik legversenyképesebb adórendszer a 10 százalékos társasági adókulcs révén, ily módon kifejezetten hátrányos lenne számára a javaslat elfogadása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.