BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem bírta a forint, gyengülni kezdett

A forint szerda délután és csütörtök délelőtt gyengülni kezdett az euróval szemben, miután tegnap délelőtt még 5 hónapos csúcsra került, 288-as árfolyam alatt, és megközelítette a 200 napos mozgóátlagot.

A befektetők tegnap még annak örülhettek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépéseket tett a banki hitelezés javítása, így a gazdaság növekedésének elősegítése érdekében. Ennek nyomán a forint 288 alá erősödött az euróval szemben, azonban nem érintette a 287 felett húzódó 200 napos mozgóátlagot.

A Görögországgal kapcsolatos negatív hírek, miszerint újra bizonytalanná vált a második hitelcsomag, negatívan hatott a nemzetközi befektetői környezetre, valamint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve jegyzőkönyve is csökkentette a kockázati étvágyat. A Fed jegyzőkönyvéből kiderült, hogy több tag nem támogatja egyelőre a mennyiségi monetáris lazítás harmadik körét.

A kockázati étvágy csökkenése mellett a feltörekvő devizának számító forint a gyengülés irányába mozdult el, és a hajnali 292 körüli szintről 293 fölé került az euró ellenében. A jegyzés a 294-es szintet is érintette.

„A belföldi hírek nem voltak elegendőek az erősödés folytatásához, a nemzetközi hangulat javulása nélkül kevés az esély arra, hogy az euró tartósan 290 alá kerüljön” – írják az MKB Bank közgazdászai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.