BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: A labda a kormánynál pattog

Fél éves haladékot kapott a kormány az Európai Bizottságtól arra, hogy prezentáljon egy olyan programot, amivel tartósan a maastrichti 3 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetési deficitünket, írja napi elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Az egyszeri tételek kifutása miatt ugyanis nem fenntartható a jelenlegi 3 százalék körüli szint – addicionális intézkedések nélkül ismét a küszöbérték fölé kúszna a hiány.

Szeptemberben dönt az EB, hogy feloldja-e az eljárást, vagy betartja a fenyegetést azzal, hogy a 2013-as kohéziós alapból 500 millió eurót nem enged lehívni. A labda a kormánynál pattog, és az IMF ügyében is ugyanez a helyzet.

„Nincs egy ütemterv a piac felé kommunikálva, hogy a szerződés kapcsán ki mikor, miről tárgyal. Sőt olyan nyilatkozatok is nyilvánosságra kerülnek, ahol kormánypárti politikusok úgy fogalmaznak, hogy előfordulhat olyan téma a tárgyalásokon, ahol az álláspontok ütközni fognak, mert sérülnének az ország érdekei” – mutat rá Karsai Péter.

Ha a piac kikényszeríti, akkor lesz megállapodás, de ha marad az összességében kedvező, mérsékelten jó globális hangulat, akkor esélyes magyar részről az együttműködés halogatása, vagy teljes elutasítása – vélekedik Karsai Péter.

A tegnapi rossz hangulatban a forint vezette a gyengülést (a zloty egy százalékon belüli esést szenvedett el, míg a lejnek és a koronának csupán 0,2-0,3 százalékos gyengülést kellett elkönyvelnie), késő estére a 295-ös szintet sikerült érintenie az árfolyamnak a bankközi piacon. Ma reggel gyengülés utáni korrekció tapasztalható, nem sokkal 295 alattról 294 alá került.

Rövid távon a dollár áll nyerésre, miután egyre esélyesebb, hogy a rossz hangulat lehet a domináns a piacokon. Sok tényezőt lehet a pesszimizmus okaként felsorolni, elsősorban a görög adósságcsere résztvevőitől függ, hogy kútba esik-e az eddigi sokéves erőfeszítés Görögország megmentéséért. Egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az iráni konfliktus is, mivel az olajáron keresztül az egész világ érintett a témában. A dollár, mint egyetlen klasszikus safe haven deviza tud az ilyen helyzetekből hasznot húzni – hangsúlyozza a Commerzbank szakértője.

Ennek megfelelően tegnap a kivárás helyett majdnem1,31-ig esett az euró/dollár árfolyama. A dollár-forint kurzuson látszik igazán a kockázatkerülés ténye: egy hét alatt több mint 5 százalékot gyengült a forint - 214 alatti szintekről 225-ig emelkedett az árfolyam. Ma délután az NFP előfutárának tartott ADP foglalkoztatottsági mutatót publikálják, a kereskedői hangulatot akkor változtathatja ez a statisztikai adat, ha 250 felett, vagy 180 alatt lenne a mutató értéke.

Az euró/frank árfolyamában folytatódik az 1,2050 körüli agónia, míg a frank/forint esetében az árfolyam az előző napokhoz képest viszonylag magasan, 244 körül jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.