BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a forint esése

A forint tegnap gyengülésnek indult, és még délelőtt 290-es jegyzés fölé került az euróval szemben. Kedden folytatódott az esés, már 293 felett áll az euró/forint, amely három hetes mélypontnak számít.

A forint a tegnapi napon látványos gyengülést szenvedett el, és ma reggel az euró/forint már 293 felett is járt, írják az Erste Bank közgazdászai. Ezzel többhetes forintmélypont alakult ki.

„A technikai kép alapján most már egyértelműbb, ami tegnap reggel még csak lehetőségként merült fel: ez pedig az, hogy a forint egy érdemi korrekcióba kezdett, a január eleje óta látható jelentősebb erősödést követően” – hangsúlyozzák a közgazdászok.

Hozzátették: a következő ellenállást a 295 körüli, február első felében elért lokális csúcspont jelenti, ezt követően azonban már 299-300-nál látható ez első komolyabb szint. Támaszt pedig 292,5 körül, majd 290-nél, 288-nál és 285-nél látnak az elemzők.

Árokszállási Zoltán szerint a kedvezőtlenebbé váló nemzetközi hangulat és az IMF tárgyalások megkezdése kapcsán egyre fokozódó bizonytalanságok gyengítették a forint árfolyamát tegnap.

A Raiffeisen Bank elemzői azt emelték ki, hogy három hetes mélyponton kezdi a napot a forint. „A külpiaci légkör is kedvezőtlenebb, mint korábban, de ez a forint gyengülését nem magyarázza teljes egészében” – vélekednek.

„Nem tudunk nem arra gondolni, hogy a piac szépen lassan kezdi kiárazni a gyors megegyezés lehetőségét a nemzetközi felekkel. Ez ügyben holnap (szerdán) várható újabb hír, kormányzati értesülések szerint további kötelezettség-szegési eljárás indulhat hazánk ellen, de meglévők közül is lezárhatnak” – írják a közgazdászok.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz azért Brüsszelben, hogy Magyarország érdekeit képviselje.

Nagyon helyesen teszi, hogy határozottan lép fel, Brüsszelben ahhoz szoktak hozzá nyolc éven keresztül, hogy egy puhány ország puha vezetői tárgyalnak – nyilatkozta Lázár János.

Úgy látja, most egy határozott magyar képviselet tárgyal, ebből vannak viták, és azoknak van rendezése. Az ügyek egy része a bíróságra fog kerülni, más részükről meg tudunk majd állapodni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.