BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengül a forint – De miért?

Kína ma hajnalra elrontotta a hangulatot azzal, hogy az idei GDP növekedést 7,5 százalékosra csökkentették, utoljára 2004-ben volt ennyire „alacsony” a kínai gazdaság bővülése, kezdi napi devizapiaci elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A kommunista országban csökkennek az inflációs prognózisok, illetve az export volumenek is. Mindez segítette az euró/forint árfolyamát abban, hogy a 290-es szint fölé kerüljön és persze az a kérdés is gyengíti a forintot, hogy a 2013-as kohéziós EU pénzekből mennyit tart vissza az unió, illetve, milyen intézkedéssel reagál a kormány annak érdekében, hogy egy „petákot” se veszítsünk el.

A pénteki jó hangulat következtében a kötvényhozamok felemásan szerepeltek, míg a CDS-felárunk csökkent, de csupán kis mértékben, a csődbiztosításunk kerek 500 bázisponton zárt. A most kezdődött hét egyébként izgalmas lesz, sok fontos adat, esemény lesz, amelyek fordíthatják, vagy éppen erősíthetik az aktuális hangulatot, vélekedett Karsai Péter.

A romló kínai növekedési kilátások erőt adtak a dollárnak, csökken a kockázatkerülés, így nő a safe haven devizák kereslete a devizapiacokon. A dollár és a jen árfolyama legalábbis az euróval szemben erősödik, a frank továbbra is kakukktojás, mivel az árfolyamküszöb körüli megosztó vélemények torzítják a képet – írja a Commerzbank szakértője. Hozzátette, már ma is érkeznek fontos adatok az Egyesült Államokból, többek között a januári ipari rendelés-állományt publikálják, majd szerdán lesznek az ADP foglalkoztatottsági mutatók, pénteken pedig a külkermérleg valamint a februári munkanélküliségi ráta mellett a legfontosabb, a nonfarm payrolls adatok várhatóak.

Az európai oldalon, csütörtökön lesz EKB kamatdöntő ülés, és ami még ennél is lényegesebb, az a görög kötvénytulajdonos magánbefektetők döntése, miszerint elfogadják-e a görög kormány ajánlatát, vagy sem. A héten ez nagy valószínűséggel ki fog derülni. Az EUR/USD árfolyama már 1,32 alatt is járt, míg az USD/HUF kurzusa bő két hetes csúcson, 221 feletti magasságokban jár.

Ha jó a hangulat akkor azért, ha rossz, akkor meg azért nem moccan az euró/frank árfolyama, marad az 1,2050 környékéről. A forint viszont gyengült az euróval szemben, így a frank/forint is magasabban, 242 felett jár, zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.