BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ING: Havi 4-8 ezer forinttal már gyarapítható a pénztári vagyon

A hatályos magánpénztári szabályozás miatt a tagdíjak befizetése mellett adományokra is szükség lesz ahhoz, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tovább tudjanak működni – tette közzé a Stabilitás Pénztárszövetség korábban.

A Stabilitás Pénztárszövetség korábban bejelentette, hogy a magán-nyugdíjpénztárak további működésükhöz a tagok önkéntes tagi adományaira számítanak, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint a pénztárak a tagok által befizetett tagdíjból mindössze 0,9 százalékot vonhatnak le működési költségekre, ami önmagában nagyon magas összegű tagdíjakhoz vezetne.

Az ING Nyugdíjpénztár számításai szerint a pénztár működési költségeit figyelembe véve, a jelenlegi tagoknak 2013. január elsejétől tagonként évi négyezer forint adományt kellene befizetniük a biztonságos működés fenntartásához, 2012-ben pedig nincs szükség adomány-befizetésre. Ez az összeg a jelenlegi, közel húszezer fős taglétszám mellett fedezi a működési költségeket, ha azt minden tag vállalja, valamint a szabályozási környezet és egyéb körülmények is változatlanok maradnak.

Az új törvényi szabályozás a pénztártagokat tagdíjbefizetésekre is kötelezi, az előbbi adománytól függetlenül. Ezen tagdíjak 99,1 százaléka kerül jóváírásra az egyéni nyugdíj-megtakarítási számlán, azaz a tagi vagyont gyarapítja. A tagdíjbefizetések minimális összegét a nyugdíjpénztárak következő közgyűlésének kell meghatároznia. Az ING Nyugdíjpénztár tervei szerint e minimum tagdíjat havi 500 forintban állapítja meg, a magán-nyugdíjpénztári vagyon érdemi gyarapításához pedig havi 4-8000 forint tagdíjbefizetést javasol tagjainak.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.