BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A frászt hozta a piacra Spanyolország

Az euró jegyzése kéthavi mélypontot ért el hétfőn a dollárral szemben, s közben a biztos menedéknek számító német kötvények jegyzése rekordmagasságot ért el, mivel a Spanyolország tovább növelte az eurózóna adósságválságával kapcsolatos félelmeket.

A tízéves spanyol államkötvények kamata hétfőn idén első ízben lépte túl a hatszázalékos határt. A tízéves lejáratú kötvényekért 6,10 százalékos hozamot volt kénytelen ígérni a spanyol állam a másodlagos piacon. A kormány továbbra is állítja, hogy biztosítja a piaci finanszírozást és két héttel ezelőttig ezzel nem is volt gond. Azóta azonban Spanyolország ismét az adósságválság központjában áll. A piac a holnapi 10- és 18 hónapos aukciókat is figyeli, de elsősorban a szerdai, 10 éves lejáratú papírok eladásának kimenetele lesz a döntő – írja a BusinessWeek.

A befektetőket az aggasztja, hogy Spanyolország nem lesz képes féken tartani a költségvetési hiányát. A probléma egyik eleme a spanyol bankrendszerrel a 2008-as összeomlás óta nehezedő rossz kölcsön állomány. A helyzetet tovább rontotta, hogy a kormány közölte: márciusban több mint 316 milliárd eurót kölcsönöztek ki a pénzintézetek az EKB-tól.

Szintén komoly gondot jelent a tizenhét, félig önállóan igazgatott tartomány, amelyek jelentős adósságot halmoztak fel. Ebben a negyedévben – három év alatt immár másodszor – ismét recesszióba zuhan Spanyolország, a jegybank előrejelzése szerint idén 1,7 százalékkal zsugorodik a gazdaság, miközben a munkanélküliség 23 százalékot ér el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.