BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állóháború kezd kialakulni - A forint elszakadt a régiótól

A forint újra gyengülésnek indult hétfőn, miután felerősödtek a hazai kockázatok, és a nemzetközi környezet sem tudja támogatni a forintot.

A reggeli 297 forintos szintről délelőtt 299,7-ig esett a forint, így közel került a kritikus 300-as árfolyamhoz. Délelőtt 299,2 körül mozog az euró ára. A forintra a nemzetközi környezet mellett hazai kockázatok is nyomást gyakorolnak.

„A nemzetközi hangulat legjobban a forintra nehezedik a régión belül. A magyar valuta lényegesen többet gyengült pénteken és ma reggel, mint a zloty, a lej vagy a cseh korona” – hangsúlyozzák elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai.

Egyeztetés a jegybanktörvényről

Ötoldalú egyeztetések kezdődnek ma Frankfurtban a magyar jegybanktörvényről, emlékeztetnek a Buda-Cash Brókerház közgazdászai. Mint ismeretes, az EKB múlt héten megküldte a válaszait a jegybanktörvény módosítására vonatkozó magyar intézkedésekre és e szerint a kormány várakozásaival, kommunikációjával ellentétben sok még nyitott kérdés

„Az EU-IMF tárgyalások hivatalos megkezdésének időpontja továbbra sem látható, a folyamatok, ellentétben a kormány kijelentéseivel egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy csak akkor lesz megállapodás, ha azt a piac kikényszeríti” – vélekednek a Buda-Cash elemzői.

Magyarul tovább gyengül a forint és az állampapír-piaci hozamok a jelenlegi már hosszútávon fenntarthatatlan szintről tovább emelkednek – teszik hozzá.

A jelenlegi trend alapján az EU/IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív hír hiányában a héten áttörhet a 300-as szint – véli Kondrát Zsolt és Hosszú Edmond.

A héten a politikai események is feljebb lökhetik az euró árfolyamát, hiszen ma a jegybanktörvényről tartanak ötoldalú egyeztetést – hangsúlyozzák az MKB Bank közgazdászai. Leszögezik, hogy „az eddigi információk alapján azonban az előrehaladás a magyar kormány álláspontjának változását feltételezi, ami legalábbis kétséges”.

Az Európai Központi Bank a múlt héten közölte, hogy Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának bővítése súlyos aggályokat kelt az MNB függetlenségét illetően.

Hangsúlyozzák, továbbra is fennáll az az aggály, hogy az MNB döntéshozó testületeinek fizetésére vonatkozó jogszabályok 2010 szeptembere óta történt, ismételt módosításait anélkül hajtották végre, hogy figyelembe vették volna az EKB korábbi szakvéleményeiben az MNB pénzügyi függetlenségére vonatkozó megállapításokat.

Állóháború

Elfogadhatatlannak tartaná Orbán Viktor, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana Magyarországgal szemben a Nemzetközi Valutaalappal való, tárgyaláskezdés, illetve megállapodás ügyében. A miniszterelnök erről az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta pénteken.

Állóháború kialakulására enged következtetni a kormányfő kijelentése, hogy elfogadhatatlanok a politikai jellegű előfeltételek az IMF-tárgyalások megkezdéséhez – hangsúlyozta elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Gond van a spanyoloknál

„A fizetőeszközünk rossz szereplésében az IMF-szerződés kérdőjelei mellett a romló nemzetközi hangulat okolható, a kereskedők tartanak a holnapi spanyol aukció gyenge számaitól” – vélekedett Karsai Péter.

A Commerzbank elemzője kiemelte, hogy komoly gond van a spanyoloknál, a hispán 10 éves kötvényhozamok megközelítették pénteken a 6 százalékos kritikus szintet, a CDS-feláruk pedig 502,5 bázispontos rekordon zárt.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek már azok a mélységek, ahol annak idején az írek, a portugálok és a görögök pénzügyi segítségért folyamodtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.