BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A svájci jegybank nem törli el az árfolyamküszöböt

Az IMF-szerződés esetlegessége, illetve a spanyolok adósság- és munkanélküliségi nehézségei gyengébb szinteken fogják tartani az EUR/HUF árfolyamát – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (294,50 – 297,00): Alacsony likviditás mellett péntek délutánig 295 és 296 között járt az EUR/HUF árfolyama, majd a gyengére sikerült amerikai NFP számok valamivel 296 fölé vitte a kurzust. A hétfői kereskedés alatt még, kisebb forgalom mellett 297,40-ig gyengült a forint, de a nap végére már 295,50-re korrigált az árfolyam. Ma reggel is ugyanott járunk, ahol péntek délelőtt, erős támasznak bizonyul a 295-ös szint.

Úgy tűnik, hogy az IMF-szerződés esetlegessége, illetve a spanyolok adósság- és munkanélküliségi nehézségei gyengébb szinteken fogják tartani az EUR/HUF árfolyamát. Holnap a hazai inflációs számok lehetnek befolyással az euro/forint árfolyamára. A februári 5,9 százalékos szint alá várja az elemzői konszenzus a márciusi adatot. Egy pozitív adatból akár trendforduló is következhetne, ha az alacsonyabb pénzromlás miatt erősödést mutatna a forint - főleg, ha emellett a nemzetközi hangulat is kedvezővé válna.

EUR/USD (1,3030– 1,3130): Márciusban csupán 120 ezer fővel bővült az Egyesült Államokban a mezőgazdasági szektoron kívüli foglalkoztatottak száma, míg februárban ez a szám, pont a duplája: 240 ezer fő volt. A Fed elnöke a korábbi beszédeiben már utalt arra, hogy nem elégedett a munkaerőpiaci fejleményekkel, de önmagában a pénteki NPF számok valószínűleg nem késztetik a Fed-et a QE3-as program elindításához. Ma délelőtt némi dollárerősödés volt tapasztalható, 1,3130-ról 1,3080-re esett az EUR/USD árfolyama, ezzel az USD/HUF kurzusa 225-ről 226 fölé emelkedett. A spanyol miniszterelnök igyekszik a befektetőket meggyőzni afelől, hogy Spanyolország nem lesz a negyedik pénzügyi mankóra szoruló eurózóna tag.

Mariano Rajoy tegnap az egészségügyi, illetve az oktatási miniszterével tárgyalt több, mint 10 milliárd eurós tárcamegszorításról. Ha ez megvalósul, akkor 2012-re már „csak” 17 milliárd eurót kell találni, illetve megspórolni, amit bérbefagyasztással, kedvezményes adóamnesztiával, gázáremeléssel oldanák meg. 2013-ra hasonló mértékű megszorítás szükséges, aminek a munkaerőpiacra gyakorolt hatása lesz leginkább kérdéses. Elképzelhető az a verzió is, hogy a jelenlegi 23,8 százalékos munkanélküliségi ráta a megszorítások hatására már az év végén 25 százalékosra emelkedjen.

CHF/HUF (244,50 – 248,00): Közel az 1,20-as szinthez, 1,2020-nál, illetve kicsivel alatta őrködik jelenleg az SNB az EUR/CHF árfolyama felett. A Svájci Jegybank várhatóan jobban résen lesz, és tartja magát a korábbi ígéretéhez, és nem engedi, hogy bekövetkezzen a csütörtökihez, illetve a hétfő hajnalihoz hasonló 1,20 alatti üzletkötés. Kicsi a valószínűsége annak, hogy eltörlik az árfolyamküszöböt, lévén hogy sok a kockázatos tényező a világgazdaságban, mostanság főleg a spanyolok miatt. Ugyanakkor az 1,20-as szint emelése sem várható, inkább verbálisan gyengítheti majd az új SNB elnök a frankot, de még ehhez is még néhány hetet várni kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.