BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Varga alkalmas az IMF-tárgyalások vezetésére

A forint árfolyama tegnap nap végére erősödést tudott felmutatni, miközben a nap elején még jelentős gyengülésben volt. Ma reggel azonban újra a forint gyengülésének jelei látszanak. A 299-300-as szint még tartja az EUR/HUF kurzust, azonban a március közepe óta tartó felfelé ívelő trend továbbra is jól látható a devizapárban. Továbbra is valószínűbbnek látszik, hogy érdemi pozitív hírek, vagy hangulatbeli fordulat híján 300 fölé kerülhet az árfolyam. Felfelé 303, illetve 309 körül látunk szinteket – vélekednek elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Hazai piacok: A forint a tegnap reggeli órákban gyengülni kezdett az euróval szemben, és megközelítette a 300-as lélektani szintet. Ezt követően fordult az árfolyam, és 297,7-ig erősödött vissza a hazai fizetőeszköz, miután a nemzetközi piacokon javult a hangulat a vártnál jobb amerikai kiskereskedelmi forgalmi adatok nyomán. Ehhez képest azonban a mai nyitásban gyengült az árfolyam, és az EURHUF 298 felett áll. Egyre inkább kezdi a piac beárazni az IMF-el való megállapodás jelentősebb csúszását.

Tegnap az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok továbbra is stagnáltak, a kötvények esetében enyhe, 1-6bp-os hozamemelkedés következett be. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A dollár visszapattant az 1,30-as szintről, és nagyot gyengült zárásig, 1,314-ig tudott emelkedni. A reggeli órákban már korrekció indult, és 1,31-ig süllyedt vissza a kurzus. Az irány azonban továbbra is felfelé mutat, a napokban 1,32-ig gyengülhet a dollár az euróval szemben.

USA, Európa: Felemás hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, a technológiai szektor gyengélkedése húzta lefelé a Dow kivételével az indexeket (Dow 0,56 százalék, Nasdaq -0,76 százalék, S&P500 -0,05 százalék). Főként az Apple és a Google részvényekben indult profitrealizálás. Az előbbi 4 százalékot esett 580 dollárra, az utóbbi 3 százalékot veszített értékéből és 606 dolláron zárt. Az európai piacokon kitartott az optimizmus, de zárásra mérséklődtek a pluszok (CAC40 0,51 százalék, DAX 0,63 százalék).

A fontosabb makroadatok közül a múlt havi kiskereskedelmi forgalomnak örülhettek tegnap a befektetők, mely a várt 0,3 százalék helyett 0,8 százalékal bővült. A New-Yorki feldolgozóipari index azonban nagyot zuhant, 20,2 pontról 6,6 pontra csökkent áprilisban, miközben az elemzők csak 17,5 pontig várták a visszaesést. Folytatódik a gyorsjelentési szezon, az Intel és az IBM mellett, a Goldman Sachs, a Yahoo!, és a Coca-Cola első negyedéves számait is ma teszik közzé.

Olaj, arany: Az arany kereskedése elég egyhangú volt tegnap. Enyhe csökkenés után 1.641,5 dollárról fordult az árfolyam, és 1.652 dollárig emelkedett zárásra. A reggeli kereskedésben oldalazás látható. Az olaj árfolyama egy „doji” gyertyát formált a tegnapi kereskedésben, így unalmas oldalazást tapasztalhattak a befektetők. A hajnali órákban 103 dollár környékén zajlik a kereskedés.

Távol-Kelet: Esnek az ázsiai piacok, a kínai indexek 1 százalék körüli veszteségbe kerültek (Nikkei -0,06 százalék, Hang Seng -1,04 százalék, Shanghai -0,97 százalék). Japánban a gyenge ipari termelési adatok nyomán fordult lefelé az index a pozitív tartományból, a februári véglegesített adat -1,2 százalékról -1,6 százalékra esett.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap megtartották azt az ötpárti találkozót Frankfurtban, amely a jegybanktörvénnyel kapcsolatos vitás pontokat vizsgálta. Az ülésen az EKB, az IMF, az EU, az MNB és a magyar kormány képviselői vettek részt, azonban a találkozó eredményéről további tájékoztatás nem volt.

Sajtóhírek szerint heteken belül átalakulhat a kormány. Gazdasági szempontból a legérdekesebb értesülés az, hogy Varga Mihály, jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lehet az IMF megbeszélések magyar főtárgyalója. A sajtó szerint ehhez előrelépést kellene elérni a tárgyalások menetében, azonban a kormánypárt vár is ilyen előrelépést a következő héten. A fenti hírnek lehet egy olyan olvasata is, hogy a formális tárgyalások megkezdésével, amikor már egzakt gazdaságpolitikai, költségvetési lépésekről lesz szó, a megbeszéléseket már egy olyan ember vezesse, akinek jelentős tapasztalata, rálátása van ezekre a területekre. Varga Mihály pedig volt pénzügyminiszterként egyértelműen alkalmas erre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.