BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülhet a forint

A forint tegnap már nem mutatott erősödést, az EUR/HUF devizapár végül 287,5 körül zárta a csütörtöki kereskedést – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Ma reggel a negatív nemzetközi hangulat miatt is gyengül a hazai fizetőeszköz, az EUR/HUF kurzus közel került a 289-es szinthez. A tegnapi „doji” gyertya után a mai gyengélkedés egyelőre arra enged következtetni, hogy a nagy erősödés után, legalábbis rövidebb távon, fordulat várható, és gyengülés kezdődhet el a forint árfolyamában.

Ez egyébként egy ekkora erősödést követően egyáltalán nem lenne meglepő. Felfelé megállók 290, majd 295 körül láthatóak. A jövő héten nem lenne teljesen váratlan, ha a 294-295 körüli 200 napos mozgóátlagot is visszatesztelné a kurzus. Összességében tehát: negatív korrekciót várunk az elmúlt napok erősödése után a forintban a mai napon és a jövő héten – vélekednek az elemzők.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint tegnap már lényegesen szűkebb sávban mozgott, 286,5-289 között oldalazott a kurzus. Reggel gyengülésnek indult a forint, 287-ről 289-ig emelkedett az árfolyam. A szerdai nagy rally után a korrekció folytatódhat az elkövetkező napokban. Az IMF tegnap úgy nyilatkozott, hogy csak azután kezdi meg a hiteltárgyalásokat, miután Magyarország módosította a jegybanktörvényt. Továbbra is arra számítunk, hogy a megállapodás megkötésére csak a harmadik negyedévben kerülhet sor.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukció maximális hozama 7,44 százalék lett, az ÁKK az eredetileg tervezettnek megfelelően 45 Mrd forintnyit bocsátott ki a papírból. .Az állampapírok másodlagos piacán a szerdai nagy hozamcsökkenés után vegyes irányú, de csak kisebb mértékű elmozdulásokat regisztrált az ÁKK a referenciahozamok szintjeiben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár továbbra is oldalaz az euróval szemben, tegnap alig mozdult az árfolyam. A hajnali órákban kisebb dollárerősödés indult, de nem tudott érdemben elrugaszkodni az 1,32-es szinttől. A japán jen erősödni kezdett azt követően, hogy az ország jegybankja bejelentette, további 61,9 milliárd dollárral növeli eszközvásárlási programját. Az irányadó rátát változatlanul, 0,1 százalékon hagyta a jegybank. Az USA tőzsdéi hegymenetbe kapcsoltak tegnap, és a kereskedés végéig kitartott a jó hangulat (Dow 0,87 százalék, Nasdaq 0,69 százalék, S&P500 0,67 százalék).

Ázsiában a japán piac erőtlen, a kínai indexek is vegyes képet mutatnak (Nikkei -0,43 százalék, Hang Seng 0,2 százalék, Shanghai -0,03 százalék). A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon az arany árfolyama 1.657 dolláron, 0,9 százalékos emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést. Az olaj is emelkedett, 104 dollárról 104,5 dollárig menetelt a kurzus.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a várakozásoknál enyhén rosszabb lett a friss munkanélküli-segély kérelmek száma. A piac 375 ezer új munkanélkülire számított, ezzel szemben 388 ezren regisztráltak újonnan múlt héten. A korábbi adatot 386 ezerről 389 ezerre módosította a tárca. A függőben lévő lakás értékesítések 4,1 százalékkal emelkedtek márciusban, mely lényegesen nagyobb lett az elemzők 1 százalékos várakozásánál.

Az S&P két fokozattal vágta le tegnap Spanyolország államadósság besorolását, az eddigi „A”-ról „BBB+”-ra.

A KSH közleménye szerint a munkanélküliségi ráta 11,7 százalékos volt január-márciusban, ami megfelel az általunk vártnak. A munkanélküliek száma az általunk vártnál kicsivel magasabb volt, azonban szerencsére ugyanez mondható el a foglalkoztatottak létszámáról is. Ennek következtében az aktivitási ráta is emelkedett, valamivel 56 százalék fölé. Összességében vélhetően a közfoglalkoztatás felfutásának köszönhető, hogy a foglalkoztatottak száma közel 59 ezer fővel nőtt egy év alatt. A már korábban megjelent kereseti statisztika is azt mutatta, hogy az 5 főnél többet foglalkoztató vállalkozások alkalmazotti létszáma 1,5 százalékkal volt alacsonyabb februárban. Egyelőre nem várható, hogy a versenyszféra tartósan növelje a létszámot, erre legkorábban 2013-tól van esély. A munkanélküliségi ráta azonban a következő hónapokban csökkenést mutathat majd. Idén valamivel 11 százalék feletti rátát valószínűsítünk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.