BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Január közepe óta nem látott szinten fordult meg a forint

Ha ma javulni tud a hangulat, akkor némi pozitív korrekciót láthatunk, de sajnos a tegnapi gyengülés beleillik abba a képbe, amit a március eleje óta látunk, azaz a forint fokozatos gyengülését – vélik az Erste közgazdászai. A legfőbb kérdés az, hogy túl nagy falat lesz-e a 299-es szint, vagy ezt is áttöri a kurzus.

„A forint árfolyama tegnap jókorát gyengült az euróval szemben, január közepe óta nem látott szinten fordult meg az EUR/HUF kurzus, elérve a 299-es szintet. Ma reggel egyelőre némi erősödést láthatunk, a devizapár 298 körül hullámzik. Technikai szempontból lényegében azt történt tegnap, hogy a 299-es szintet (amit tavaly december elején nem tudott lefelé áttörni a kurzus) tesztelte vissza a kurzus. Ha ma javulni tud a hangulat, akkor némi pozitív korrekciót láthatunk, de sajnos a tegnapi gyengülés beleillik abba a képbe, amit a március eleje óta látunk (azaz a forint fokozatos gyengülését). Az elmúlt egy órában ismét inkább gyengülést láthatunk. A legfőbb kérdés az, hogy túl nagy falat lesz-e a 299-es szint, vagy ezt is áttöri a kurzus. A következő napokban erre a kérdésre is választ kaphatunk” – írják az Erste Bank közgazdászai.

Hazai piacok:

Nem volt szép a tegnapi akció a forintban. A romló nemzetközi hangulatban a hazai fizetőeszközt is kalapálni kezdték. Öröm az ürömben, hogy úgy tűnik, a régiós trendből nem lógott ki nagyon a forint, a zloty hasonló mértékben gyengült. Újra a perifériás országok vannak a középpontban, most elsősorban Spanyolország, és ez rányomja a bélyegét a hangulatra.

Tegnap a 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción a felkínált 50 milliárd forintos mennyiség helyett 55 milliárdot értékesített az ÁKK. A befektetők 92 milliárd forintnyi igénnyel jelentkeztek. Az átlaghozam 7,26%-os lett. Az ÁKK emellett tegnap kora délután kisebb hozamemelkedést regisztrált a romló hangulat közepette, a hozamok 1-5 bázisponttal emelkedtek.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: Folytatódik az oldalazás a dollár piacán, negyedik napja sávozik az EUR/USD, az 1,305-1,315 közötti tartományban.

USA, Európa: Zsinórban ötödik napja esnek a vezető tengerentúli indexek, ráadásul tegnap az idei év leggyengébb napját könyvelhették el a piacok (Dow -0,65%, Nasdaq -1,83%, S&P500 -1,71%). Tegnap kezdetét vette a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Hagyományosan az Alcoa publikálta először számait, amely a várakozásoknál lényegesen jobb jelentéssel örvendeztette meg a befektetőket. A zárás utáni kereskedésben több mint 5%-ot rallyzott a papír.

Az európai piacok is erős mínuszba kerültek, a német DAX 2,5%-ot veszített értékéből, a francia CAC40 3,1%-ot esett, de az igazi vesztes az olasz piac volt (-5%). A 10 éves spanyol és olasz államkötvény hozamok tegnap tovább emelkedtek, az előbbi 6%-ig, az utóbbi 5,7%-ig, miközben a német hozamok tovább csökkennek.

Olaj, arany: Az arany kurzusa emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést, az árfolyam 1.640 dollárról 1.659 dollárig emelkedett (1,2%). Az olaj árfolyama lefelé vette az irányt, és 102,3 dollárról 101-ig zuhant (-1,5%) zárásra. A tendencia lefelé mutat, de közeledik a 100 dolláros lélektani szinthez a kurzus.

Távol-Kelet: Negatív hangulatban telt a hajnali kereskedés az ázsiai tőzsdéken, a dél-koreai piac zárva tart (Nikkei -0,83%, Hang Seng -1,21%, Shanghai 0,1%). Japánban a gépipari megrendelések a vártnál jobbak lettek, 0,8%-os csökkenés helyett 4,8%-ot javult a februári adat. Az ausztrál fogyasztói bizalmi index áprilisi értéke gyenge lett, 96,1-ről 94,5-re csökkent.

Határidős piacok: Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A márciusi fogyasztói árindex az általunk várt 5,6%-os éves növekedés helyett 5,5%-os lett a KSH ma reggeli adatközlése szerint. A havi árnövekedés 0,8% volt. Az adat összességében túl nagy meglepetést nem jelent, azonban a részleteket tekintve van némi eltérés az általunk várt adatok és a közölt számok között. Az élelmiszerek ára nem növekedett olyan mértékben, mint ahogyan azt mi vártuk, és azt gondoljuk, hogy a tojás árának emelkedése még mindig nem jelent meg teljes mértékben az adatokban, ezért áprilisban itt számítunk még további emelkedésre. A vártnál alacsonyabb élelmiszer árindex azonban pozitív. A dohányáruk árának erős emelkedése azonban az általunk vártnál nagyobb volt, még akkor is, ha a jövedéki adók emelkedése okán számítottunk némi emelkedésre. Érdekes, hogy a ruházkodási cikkek árának szokásos, tavasz eleji emelkedése a vártnál sokkal kevésbé volt markáns, ami arra is utalhat, hogy a kereslet igencsak visszafogott ezen a területen. Az üzemanyagok ára a vártnak megfelelően jelentős emelkedést mutatott; kérdés, hogy a következő hónapokban meg tud-e fordulni a kedvezőtlen tendencia (áprilisban még jó eséllyel további növekedést mérhet a KSH). Az éves maginfláció a februári 5,4%-ról 5%-ra csökkent, ami jó jel. Összességében továbbra is elmondható, hogy a jövő évre a 3% körüli infláció elérhető lehet, ezért nem elsősorban az áremelkedés üteme, hanem a kockázati megítélés romlása miatt nem lehet csökkenteni a 7%-os alapkamatot Magyarországon.

Az origo.hu értesülései szerint a kormány jövőre 50-100 milliárd forintra számít a pénzügyi tranzakciós adóból, de egyelőre túl sok részlet nem ismert. A fenti mellett a minisztériumoktól további 40 milliárdos megszorítást várhat majd el a kormány, ami az elmúlt bő egy év sokadik nadrágszíjhúzása lenne, ezért kérdéses, hogy milyen mértékben tudják ezt majd végrehajtani a tárcák. A következő egy-két hét kormányülésein dőlhetnek el a részletek, a teljes pakkot pedig az április végéig Brüsszelbe küldendő konvergenciaprogramból tudhatjuk majd meg.

A bruxinfo.hu értesülései szerint a következő hetekben dönthet a magyar ügyekben az Európai Bizottság. A magyar válaszlevelet, amit az április 7-i határidő előtt egy héttel már megküldött a magyar kormány, jelenleg fordítják, de mind brüsszeli uniós, mind magyar források szerint április végéig döntés születhet az ügyben, írja a portál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.