BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbánnak 45 perce van meggyőzni Barrosót

Dél körül kezdődik az Orbán – Barroso találkozó, 45 perc áll a miniszterelnök rendelkezésére, hogy meggyőzze az EB elnökét a konvergenciaprogram tartalmáról – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (296,50 – 300,00): A kormány a Széll Kálmán terv 505 oldalas második részével igyekszik pótolni a kieső szektoradókat, idén 155 milliárd, jövőre összesen 600 milliárd forintos kiigazítást terveznek. Az egyenlegjavítás forrása döntően bevételnövelésből lesz, kisebb hányada származik majd kiadáscsökkentésből. 2012 második félévétől, illetve 2013-tól, percdíj, illetve sms-adó kerül bevezetésre. 2013-tól érkezik a pénzügyi tranzakciós adó, a használatarányos útdíj, a fővárosi dugódíj és az egységes biztosítási adó. A kérdés, hogy ez a megszorító
csomag képes lesz-e meggyőzni az Európai Bizottságot, illetve az IMFet, hogy az egyszeri tételek kifutásával, az új adók bevezetésével egyensúlyban tud-e maradni a költségvetés, és az államháztartási hiány képes lesz-e alacsony növekedés mellett is csökkenő pályán maradni.

Dél körül kezdődik az Orbán – Barroso találkozó, 45 perc áll a miniszterelnök rendelkezésére, hogy meggyőzze az EB elnökét a konvergenciaprogram tartalmáról, és annak elégséges mivoltáról a kötelezettségszegési eljárások megszüntetéséhez. Szó fog esni a módosított jegybanktörvényről, mely a jegybankelnök fizetésétől eltekintve elvileg egyezik az EU elképzeléseivel. Sikeres találkozó esetén 295-296-ig erősödhet a forint a ma reggeli 298,50-es szintről.

A mai MNB kamatdöntő ülés nem valószínű, hogy meglepetést fog okozni, a kamatszint maradni fog 7 százalékon. A sajtótájékoztatón Simor Úr várhatóan ki fog térni többek között az IMF szerződés, illetve a bizalom visszaszerzés fontosságára. Bizonytalan folytatású EU/IMF tárgyalás esetén tartósabban 300 felett maradhat az EUR/HUF árfolyama.

EUR/USD (1,3120 – 1,3250): Mark Rutte, holland miniszterelnök tegnap már kilátásba helyzete, hogy benyújtja a kormány lemondását, Beatrix királynőnek, mivel nem sikerült a feszes holland költségvetést elfogadtatni. Ma Rutte úr beszédet tart a parlamentben, kérdéses, hogy van-e még visszaút, lehetséges-e a kormánypártoknak az utolsó pillanatban megegyezni. A francia elnökválasztás első fordulójának nyertese, Francois Hollande igyekszik a szélsőjobboldali szavazók széles tömegét arra bírni, hogy rá szavazzanak, amihez EU kritizálás, EU ellenesség szükséges.Ez viszont nem túl biztató a pénzügyi befektetők körében.

Kérdésessé válhat Hollande győzelme esetén a Merkel-Sarkozy kitaposott válságkezelő együttműködésének hogyantovábbja is. Hollande a változás ígéretével kampányol, mely ezen a területen is érzékelhető lehet. Ha nem is feltétlen negatív egy változás, de bizonytalanságot hordoz magában. Ezeknek megfelelően meredeken emelkedtek a holland és a francia kötvényhozamok, és az EUR/USD árfolyama is lefelé vette az irányt, 1,32-ről közel 1,31-ig esett a kurzus. A dollár / forint keresztárfolyam 226-227 között kezdi a napot.

CHF/HUF (246,50 – 250,00): Nincs változás EUR/CHF-ben az elmúlt napokhoz képest: az továbbra is 1,2020 környékén oldalazik a kurzus. A CHF/HUF árfolyam 248 környékén stagnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.